Последни Рецепти
Последни Статии

Царевица

Добавено в Кулинарен справочник, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Царевица
любима храна варена, запечена на барбекюто или съхранена във фризера, част от нашата салата

Царевицата не е зеленчук, а зърнена култура, чиято родина е Америка. Ацтеките, маите, инките и северно-американските племена са отглеждали царевица стотици години, преди заселниците да дойдат в Америка. Сладката или млечна царевица, която ядем днес, е разновидност на индианската царевица.

carevica pix 1

Видове царевица (по предназначени):
* Двуцветна царевица (с бели и жълти зърна) – едновременно сладка и сочна,
* Сладка царевица – по-нов вид, със сладки жълти зърна,
* фуражна
* царевица за пуканки – от нея стават най-вкусните пуканки

Как да избираме царевица?
Търсете царевица със здрава зелена обвивка, кръгли зърна и златиста коса.

Как да съхраняваме царевица?
* Използвайте прясна царевица колкото е възможно по-скоро след покупка. Можете да я съхранявате до 2 дни в хладилник, без да я белите.
* След като царевицата е откъсната, захарта в нея бързо се превръща в скорбяла, особено на топлина. Добре е да купувате голямо количество, когато е най-силният й сезон, и да я замразявате.
* Можете да замразявате цели кочани, като ги почистите от обвивката и ги поставите във вряща вода. Когато водата заври отново, бланширайте малките кочани 4 мин, средните – 6 мин, а най-големите – 8 мин. Веднага след това ги охладете в ледена вода за същото време. Подсушете добре и замразете в найлонов плик. От години замрязяваме царевица във фризера
* Преди да ползвате замразена царевица, оставете кочаните да се размразят. Сложете ги във вряща вода и след като водата заври повторно, ги оставете да врат, докато омекнат (3 – 4 мин).

carevica pix 4

Хранителна информация за царевицата:
* С ниско съдържание на мазнини;
* Не съдържа холестерол;
* С много ниско съдържание на натрий;
* Добър източник на Витамин C.

Най-древните архиелогически находки свидетелстващи за отглеждането на царевицата в Мексико се отнасят към 3400-2300 г. до н.е., а като диво растение от преди 80 хил. години. Древните перуанци, за разлика от мексиканците не правят брашно от царевицата а са варили и пекли цели зърна. От незапомнени времена са приготвяли ястия от царевица и жителите на главния от Карибските острови (сегашна Куба). На другите континенти царевицата попада през 16 век, след откриването на Америка и се установява трайно в кухнята на много народи.

recepti s carevica
рецепти с Царевица

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории