Лазаня “Болонезе”
Добави към моето меню
Лазаня “Болонезе”
това е любимата рецепта за лазаня у дома. Може да се приготвя и през зимата и през лятото. Винаги я поднасям със салата и кана червено вино:) навик от слънцето на Италия:))
1 кутия готови кори за лазаня
за плънката:
500 гр кайма
1/2 буркан домати или 4 5- с.л. доматено пюре
1 морков
200 гр гъби
2 – 3 глави лук (праз лук 2 стръка)
2 – 3 скилидки чесън
1 ч. л. босилек
1 ч. л. бял риган
1 щипка захар
1 с.л. зехтин
за бешамелов сос:
500 мл прясно мляко (айрян или вода)
200 гр настърган кашкавал
2 с.л. масло
2 с. л. брашно
индийско орехче (по желание)
черен пипер на вкус
Лукът (праза) и чесънът се нарязават наситно и се задушават 1-2 минути в сгорещен зехтин.
Прибавя се ситно настърган или нарязан на кубчета морков и гъбите, нарязани на фолийки и се задушава под капак.
Когато зеленчуците омекнат леко, се разреждат с малко вода, около 100 мл. Оставя се да кипне.
Към кипналата смес се прибавят доматите или доматеното пюре, разредено с малко вода. Подправя се с босилек, риган и щипка захар. Когато се сгъсти, се слага каймата.
За сос “Бешамел” брашното се запържва в разтопено масло за не повече от минута. Налива се студено прясно мляко и се подправя счерен пипер и индийско орехче. Ври 4-5 минути, докато се сгъсти. Бърка се само в едната посока соса.
На дъното на дълбока правоъгълна тава се слага малко зехтин и бешамелов сос. Поставя се ред кори, разпределя се малко от плънката.
Поставят се втори ред кори, бешамелов сос и плънка. Пече се в загрята на 180 градуса фурна 30-40 минути (до готовност).
Последният ред кори се поръсва обилно с кашкавал малко преди лазанята да се извади от фурната, за да се зачерви.
Много е вкусно:) Поднася се с бутилка бяло вино, салата и добро настроение
Идея: За разреждането на сосове използвам сока на буркан кисели краставички – самоя сок е много ароматен, така, че слагам допълнително подправки след като съм опитала соса:)
April 26 2006
ИЗКЛЮ4ИТЕЛНО СПОЛУ4ЛИВА РЕЦЕПТА!
Mnogo e vkusno.Mersi za lazaniata.
Mnogo haresvam lazania ,no otkade da nameria kori za lazaniata 4e da si ia pravia udoma?
кори за лазаня може да си намериш в големите вериги магазини като метро билла и калфлаунд
А не става ли и с кори за баница,макар и не същото?
wkusno