Последни Рецепти
Последни Статии

Как да различим продуктите, които съдържат нитрати?

Добавено в Зеленчуци, Цветя и градина

Добави към моето меню

Как да различим продуктите, които съдържат нитрати?
За нитратите говорим особено през пролетта, когато си задаваме въпроса дали зеленчуците купуваме съдържат ли и колко?
Цел: Да намалим нитратите, като запазим максимално витамините.

Какво са нитратите
Нитрати се натрупват в зелените продукти – зелена салата, лук, копър, магданоз, спанак, босилек, на второ място са моркови, репички, ряпа, цвекло, моркови, зеле. При чушки, домати, краставици, патладжани, тиквички, диня, пъпеш – нитратите са по-малко, но също може да ги има.

Вредни ли са нитратите?
zelena dieta

Краставици
Ако краставицата няма типичния оттенък, а е тъмнозелена, значи има повече нитрати, доколкото постъпват откъм дръжката (цвета) са повече в този край и намаляват към другия. Затова отрежете този край и обелете краставицата. Ако вие сте отгледали краставиците или сте уверени в тяхната безопасност не ги белете, защото точно тук се съдържа най-много витамин С.

Домати
За да разберем дали доматът съдържа нитрати го разрязваме през средата. Ако се виждат бели твърди нишки и меки области значи има нитрати.
Зелена салата, маруля, зелени подправки
За наличие на нитрати говорят неестествено ярки и сочни листа. На око трудно може да се прецени колко нитрати съдържат, затова специалистите съветват да поставете зеленината за около час в купа със студена вода. За това време голяма част от химическите вещества ще се отделят във водата.

Моркови, репички, червено цвекло
Не трябва да купуваме моркови, които имат позенели върхове – това е признак за нитрати. И за всеки случай отрежете 1-1,5 см от върха на моркова. Още един признак това е гигантския размер. Обикновено морковите са с около 20 см дължина, а репичките са около 4 см в диаметър. Ако кореноплодите се продават заедно със зелената част – погледнете листата, ако те са много дълги, значи са поливани обилно с подобрители (пресните моркови и репичките се продават на пазара заедно със зелената част)

Тиквички
Признак, че съдържат нитрати са тъмнозелен връх, към който се държи цвета.

Диня
Не се препоръчва да се купуват ранни дини, защото те съдържат подобрители. Съдържат се основно нитратите в кората, колкото е по-към сърцевината са по-малко.

Плодове с пестициди
Плодовете растат високо над земята, затова и в тях не се натрупват нитрати. Но при ябълки, круши, череши, вишни – има друга опасност – пестицидите с които се обработват дърветата против вредители. (Моят по-възрастен съсед на вилата казва „Пръскай, ако искаш да береш плодове!“ и той пръска няколко пъти. А аз гледам как дърветата в нашата градина ябълки, череши, вишни независимо, че са били целите в цвят, след това се образувал много плод, как накрая се бере малко, но са много вкусни)

За да се предпазите от нитрати и пестициди
– избирайте и купувайте месни, сезонни плодове и зеленчуци
– изрязвайте кората (при тиквички и краставици) защото 90% от пестицидите се съдържат там, освен, ако не сте сигурни в произхода им
– може и за някого да не е приятно, но е факт – червеят е най-добрия приятел на екологично чистите плодове

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории