Последни Рецепти
Последни Статии

Зелен чесън

Добавено в Подправки

Добави към моето меню

Зелен чесън
Чесънът е една от подправките, които са били използвани във всички времена и от всички народи. В древна Индия той е бил популярен като отлично общоукрепващо средство. Употребявали го и за защита срещу чревни и други инфекции.

Днес дори чесънът има свой специален ден.

palette-2

Чесънът съдържа етерично масло, което убива болестотворните микроби. Един милиграм от основната съставка на това масло – алицин, е равен по противомикробен ефект на 15 оксфордски единици пеницилин. В чесъна има още захари, органични киселини и вещества, които действат против атеросклерозата и повишеното кръвно налягане. Приема се, че с умерена, но редовна консумация на пресен чесън може да се нормализира кръвното налягане при леки форми на хипертония. Тази подправка съдържа в малки количества хормони и ватамини – С, В1 и В2.
Чесънът възбужда апетита и това е отдавна известно. Препоръчва се още при газове в храносмилателната система и запек. Чесънът унищожава бактериите, които предизвикват гниене в червата.
Народната медицина го предлага против чревни паразити. Част от намиращите се в чесъна лечебни вещества, след като преминат в кръвта, чрез издишания въздух се отделят от белите дробове. По този начин може да се облекчи състоянието при белодробни заболявания, които протичат с усилена секреция от носа и бронхите.
Народна рецепта със зелен чесън – нарязва се много на ситно и се размачква, след което в получената каша се поставят марлени тампони. С тях се мажат увредени кожни участъци срещу гъбични заболявания.
Много полезно е едновременно да се консумира чесън с кисело мляко.
Традиционни такива рецепти са
таратор
салата Снежанка
– салата с кисело мляко, спанак и зелен чесън
Райта
дзадзики (млечна салата)
Комбинирането с кисело мляко намалява дразнещото действие на чесъна, като се запазват полезните качества, към които се прибавят и ефектите на млякото.
Чесънът е противопоказан при увреждания на черния дроб, жлъчните пътища и бъбреците и при увеличена стомашна секреция. В такива случаи ястията могат да се подправят с 1-2 капки олио, в което предварително е бил накиснат ситно нарязан и размачкан чесън.
След консумация неприятният дъх може да се отстрани чрез дъвкане на листенца от магданоз.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории