Зелен чесън
Добави към моето меню
Зелен чесън
Чесънът е една от подправките, които са били използвани във всички времена и от всички народи. В древна Индия той е бил популярен като отлично общоукрепващо средство. Употребявали го и за защита срещу чревни и други инфекции.
Днес дори чесънът има свой специален ден.
Чесънът съдържа етерично масло, което убива болестотворните микроби. Един милиграм от основната съставка на това масло – алицин, е равен по противомикробен ефект на 15 оксфордски единици пеницилин. В чесъна има още захари, органични киселини и вещества, които действат против атеросклерозата и повишеното кръвно налягане. Приема се, че с умерена, но редовна консумация на пресен чесън може да се нормализира кръвното налягане при леки форми на хипертония. Тази подправка съдържа в малки количества хормони и ватамини – С, В1 и В2.
Чесънът възбужда апетита и това е отдавна известно. Препоръчва се още при газове в храносмилателната система и запек. Чесънът унищожава бактериите, които предизвикват гниене в червата.
Народната медицина го предлага против чревни паразити. Част от намиращите се в чесъна лечебни вещества, след като преминат в кръвта, чрез издишания въздух се отделят от белите дробове. По този начин може да се облекчи състоянието при белодробни заболявания, които протичат с усилена секреция от носа и бронхите.
Народна рецепта със зелен чесън – нарязва се много на ситно и се размачква, след което в получената каша се поставят марлени тампони. С тях се мажат увредени кожни участъци срещу гъбични заболявания.
Много полезно е едновременно да се консумира чесън с кисело мляко.
Традиционни такива рецепти са
– таратор
– салата Снежанка
– салата с кисело мляко, спанак и зелен чесън
– Райта
– дзадзики (млечна салата)
Комбинирането с кисело мляко намалява дразнещото действие на чесъна, като се запазват полезните качества, към които се прибавят и ефектите на млякото.
Чесънът е противопоказан при увреждания на черния дроб, жлъчните пътища и бъбреците и при увеличена стомашна секреция. В такива случаи ястията могат да се подправят с 1-2 капки олио, в което предварително е бил накиснат ситно нарязан и размачкан чесън.
След консумация неприятният дъх може да се отстрани чрез дъвкане на листенца от магданоз.