Последни Рецепти
Последни Статии

Какво са нитратите

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

По темата за нитратите са няколко статии

Какво трябва да знаем за нитратите?
Как да различим продуктите, които съдържат нитрати?
Как да се преборим с нитратите – практически съвети как да ограничим приема на нитрати с питейна вода и хранителни продукти

zelena dieta

Нитратите са химични съединения – соли на азотната киселина, които се използват
– в селското стопанство (за наторяване с минерални торове);
– в хранително-вкусовата промишленост (като оцветители и консерванти);
– за производство на бои, лекарства, пластмаси, стъкло…
Нитратите постъпват в човешкия организъм чрез питейната вода и хранителните продукти.
Допустимото количество на нитрати в питейната вода е до 50 мг/л.
Според Световната здравна организация безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5 мг на килограм тегло на ден, като допустимото дневно количество е до 500 мг.

Нитратите са естествени съставки на растенията (постъпват в тях от почвата при наторяване) и основен източник на азот, необходим за растежа им. В узрелите зеленчуци и плодове се съдържа минимално количество нитрати. Количеството на нитрати в растенията е различно и зависи от фактори като: температура на растеж, слънчева светлина, влажност на почвата, ниво на азот в почвата.

zelenchuci btg 5

Вредни ли са нитратите?
Нитратите сами по себе си не са токсични. Опасност за здравето на човек представляват веществата, които могат да се образуват от нитратите, попаднали в организма – нитрити инитрозамини.
Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта, в резултат на което се образува съединение, наречено метхемоглобин – той е неспособен да пренася кислорода до органите и тъканите, вследствие на което се развива състояние, известно като метхемоглобинемия, характеризираща се с посиняване на кожата и лигавиците (цианоза).
Нитратите са най-опасни, когато са превърнати в нитрити още преди поглъщането им. Това превръщане може да стане при неправилно съхранение на хранителните продукти (висока температура и намалено съдържание на кислород в помещението) или по време на готвенето, най-вече при пържене.
При ниска киселинност на стомашния сок нитритите могат да се превърнат в нитрозамини, които имат канцерогенно действие.

От хранителните продукти най-богати на нитрати са зеленчуците и консервираните меса (колбаси, пушени меса).
Някои растения имат способността да натрупват повече нитрати. Това са зелена салата, маруля, зелен чесън, зелен лук, моркови, спанак, лапад, копър, червено цвекло, репички, тиквички, броколи …

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized