Последни Рецепти
Последни Статии

Как да намалим влечението към сладкото

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Как да намалим влечението към сладкото?
4 съвета, които може да ви помогнат

1. Изяжте нещо, което е богато на белтъчини – кисело мляко, извара, варено яйце, омлет, риба, шепа ядки – диетолозите ни съветват да хапнем такова, когато ни се яде нещо сладко. Богатите на белтъчини продукти спомагат за стабилизиране на нивото на захарта в кръвта и „гладът за сладко“ намалява след около 15-20 мин.

шоколад
Ако това не помага – опитайте нещо радикално – позволете си един ден само на шоколад. Например 150 г качествен шоколад със съдържание на какао 70-80%. Разделете го на 6 или 8 приема на един ден, нека това е храната ви за целия ден, като билков чай и вода може да пиете без ограничение. Може да си купите опаковка натурално какао – представлява зърна, които в началото, когато ги вкусите ще ви се видят нещо съвсем различно от шоколад, но вкуса на какаото е такъв.
Освен шоколад може да бъде ден на ананас, на фруктови желета. Повярвайте след такъв ден за известно време изкушаващата мисъл за нещо сладко и шоколадово ще е далеч.

2. Яжте сладко само на десерт
Парче торта, сладкиш или сладолед след като се наобядвали не предизвиква рязък скок на кръвната захар. Така удовлетворявате желанието за сладко и не губите чувство за мярка. Ако вашият обед е само парче торта, то след половин час ще изпитате желание за още едно парче. А примерно 3 парчета кекс преди сън – това не бива да го правите.
Швейцарският диетолог Патрик Леконт предлага друго решение. Той анализира денонощната активност на много хормони и стига до извода, че най-подходящото време според нашите биоритми за десерт е от 17.00 до 18.30 часа. През това време е подходящо да хапнем парче торта, мъфин, сладолед (80 г) или натурален шоколад (30 г) такава сладка почивка намалява влечението към сладкото.

3. Измийте си зъбите
Измиването на зъбите в момента на най-силно желание да се хапне нещо сладко – помага – превключват се вкусовите рецептори. Вкусът в устата се променя и желанието отслабва. Подобен ефект може да се получи с ментова дъвка, а пушачите посягат към цигарите, но пушенето е вреден и скъп навик.

4. Яжте сладко само един в седмицата, например в неделя
Ако не помага – яжте сладко 3-4 пъти в седмицата, но в малки порции
Някои диетолози съветват да не се изключват любимите храни напълно. Веднъж в седмицата може да си позволите голяма порция тирамису, любимите сладки … но това си има цената – през останалите 6 дни трябва да забравите за сладкото.
Но малцина имат такава воля. Да избягваш изкушението е лош начин да се справиш с него. Ако обичате сладко – използвайте тази особеност за да намерите свой индивидуален стил на хранене – затова на малки порции няколко пъти в седмицата е вариант.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории