Последни Рецепти
Последни Статии

Да преборим грипа

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Грипът идва
1. Над 1800 души умират от пневмонии вследствие на грип всяка година у нас. Обикновено хората умират от сърдечна слабост или белодробен оток, но първопричината е грип.
2. В края на януари и началото на февруари 2015 г.очакваме грипна вълна у нас с грипен вирус от щама “Тексас”, каза професор Ангел Гълъбов, микробиолог от БАН. Грипна епидемия е обявена в различни райони на страната.
Щамът “Тексас” засяга предимно малките деца, възрастните хора над 60 години и хронично болните, тъй като човешкият организъм няма антитела срещу него. Другият грипен щам, който се очаква да циркулира, е познатият ни досега свински грип.
Ваксинирането е най-доброто средство за избягване на заболяването, каза професор Ангел Гълъбов. И сега не е късно да си поставим противогрипна ваксина, защото разгръщането на пълния имунитет е 20 дни, но… няма пълна сигурност.

Грипът започва с втрисане, висока температура и главоболие. След два дни се появява и кашлицата.
Витамин С, витамин Е са добри антиоксиданти в борбата срещу грипа, както и имуномодулатори за усилване на имунната система. Антибиотиците не са първата стъпка за лечение. Те се прилагат само когато се установи, че има усложнение като пневмония.
Тази информация е причината отново да обърнем внимание на храната. Храната като най-достъпно средство за засилване на имунитета, за да не се разболеем. Може да звучи познато, но личната хигиена, редовното миене на ръцете, проверено може да ни намали риска от заболяване. Ако добавим и храни, които стимулират силен имунитет може да намалим вероятността да се разболеем.
Кисело мляко – Според някои изследвания пробиотиците, съдържащи се в натуралното кисело мляко, намаляват продължителността на настинката с близо 2 дни. Научно доказано е за щамовете Lactobacillus casei и Lactobacillus reuteri, че предпазват от настинка, подобряват имунитета и съкращават продължителността на боледуването. Употребата на прясно мляко трябва да бъде намалена.
Витамин D – наричат го слънчев витамин, но може да ни предпази от настинки и грип. Изследване от 2007 г. е установило, че хората, които приемат хранителни добавки с витамин D всеки ден 3 пъти по-рядко се разболяват от грип. има логика в приемането на 1000 IU витамин D всеки ден, особено през зимните месеци, когато рядко имаме възможност да се порадваме на слънцето.
Витамин С – Изследвания показват, че 1000 мг витамин С (Препоръчваната доза за възрастен човек е 60 мг. Витамин С на ден) могат да облекчат настинката и да я съкратят с половин ден. Установено е, че високите дози витамин С ограничават продължителността на симптомите при хора с инфекции на горните дихателни пътища. Не всички изследвания обаче са стигнали до сходни резултати
Не е препоръчително да взимаме хранителни добавки с витамин С всеки ден, но може да го правим, ако сме болни от грип. Важно е да включваме в храненето си продукти богати на витамин С храни – чай от шипки, портокали, киви, ягоди, пъпеши, чушки – важното е да са свежи и в суров вид.

shipka 3

Гъби – за бета-глюкан – вид полизахариди с доказана способност да стимулират имунитета, да понижат LDL („лошия”) холестерол и да регулират кръвната захар. Гъбената чорба е вкусна и полезна в студеното време
Морски дарове – за селен – освен на полезните омега-3 мастни киселини, са богати и на селен, който е мощен антиоксидант. Изследване, проведено от учени от Калифорнийския университет, е установило, че диетата, богата на селен, засилва имунният отговор на тялото и води до повишено функциониране на белите кръвни телца (В-лимфоцитите и вероятно Т-клетките). Затова е добре да включим и разнообразни морски дарове към обичайните храни през есента и зимата.
Зелен чай – за катехини – изследване, проведено през 2007 г. показва, че екстракт от зелен чай подобрява имунитета, благодарение на секретирането на повече интерферон. Зеленият чай е добър имуномодулатор, защото е богат на катехини (вид антиоксиданти). 2-3 чаши чай на ден с лимон без захар да се пият е постижимо.
Бадеми – за витамин Е – Най-големи количества от мастноразтворим витамин Е се съдържат в бадемите. Изследователите от университета „Тафтс”, САЩ са установили, че ежедневното приемане на добавка с200 IU витамин Е ефективно предпазва от настинки и грип. Бадемите е добре да са без добавена сол и да са сурови.

ginger chesyn 1
Не забравяйте да включвате в менюто си лук и чесън. Както и чай от джинджифил, към който може да прибавите лимон и мед.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории