Да си направим Гуакамоле
Добави към моето меню
Гуакамоле е традиционно мексиканско ястие, представляващо разядка от смляно авокадо с добавени лимонов сок и ситно нарязани домати, чушки и лук. Мексиканците не ползват блендер, а мачкат авокадото с вилица. В оригиналното гуокамоле има само авокадо, лук, сок от лайм (не лимон), силантро, домати и чушка халапеньо по желание. Поднася се с обикновени тортили (tortilla chips).
Приготвя се буквално за минути, но ползите от приема му траят през целия ден: комбинацията от полезни растителни мазнини, фибри и антиоксиданти понижават кръвния холестерол и вероятността от сърдечносъдови проблеми и създават усещане за ситост.
6 научно доказани причини да ядем повече авокадо
Пюрето от авокадо е особено засищащо, понеже неговите мазнини се разграждат бавно, а фибрите му допълнително забавят храносмилането, потискайки глада по-дълго.
50 г от ястието съдържат около 90 ккал и 8 г мазнини, 5,6 г от които са мононенаситени. Храните, богати на мононенаситени мазнини, помагат за понижаването на кръвния холестерол и действат превантивно срещу сърдечносъдовите заболявания и отлагането на плаки по стените на кръвоносните съдове.
Същата порция от разядката съдържа 4 г диетични фибри, които забавят храносмилането, осигуряват по-добър контрол над кръвната захар и предотвратяват запека. Мъжете имат нужда от 30 г до 38 г фибри дневно, а жените – от 21 г до 25 г. 50 грамовата порция гуакамоле осигурява от 11% до 19% от необходимия дневен прием.
Съдържа и около 6 г олеинова киселина, която увеличава абсорбцията на бета-каротин от тялото и повишава „добрия” HLD холестерол. Бета-каротинът засилва функциите на имунната система и силно понижава риска от развитие на ракови и сърдечносъдови заболявания. Той далеч не е единствения антиоксидант в ястието – фитохимикалите лутеин и зеаксантин имат сходни функции, но освен тях предпазват и очите от светлина с увреждаща дължина на вълната и действат превантивно срещу развитието на катаракта и макулна дегенерация.
Допълнителните овкусители като доматен сок, чесън и лют пипер правят ястието по-пикантно и допринасят за допълнителните нива на витамин С, който подсилва имунитета и продукцията на колаген – съединение, придаващо еластичност и здравина на кожата.