Последни Рецепти
Последни Статии

Най-добрите ресторанти в света за 2018 г.

Добавено в Други, Любопитно

Добави към моето меню

Класацията World’s 50 best restaurants се изготвя от 2002 г. от сп. “Restaurant” на британската медийна група “Уилям Рийд” след допитване сред 1000 майстори готвачи, кулинарни критици и експерти от цял свят.

Ресторант “Остерия франческана” в италианския град Модена беше обявен за най-добрия в света на церемония в Билбао за втори път. Билбао е град в Испания, в Баската област, известна с това, че там работят голяма част от най-добрите готвачи в света. Другия кулинарен център на Испания е Каталуния, Барселона.

“Остерия франческана” (Osteria Francescana) на майстор-готвача Масимо Ботура в Модена зае първото място в класацията на 50-те най-добри ресторанти в света за 2016 г., обявена на церемония в Ню Йорк.

Osteria Francescana 4
55-годишният Масимо Ботура е работил в легендарния Le Louis XV в Монако на Ален Дюкас, както и година в El Bulli с Феран Адриа. Ястията, предлагани в ресторанта му са известни като авангардно съчетание на италианска традиция с френски техники и подход. Менютата за обяд или вечеря са между 250 и 270 евро.
В Osteria Francescana има 12 маси, както и забележителна колекция съвременно изкуство.

Според организаторите на класацията ресторант “Остерия франческана” предлага умело съчетание между традиция и “пламенно” новаторство, философски концепции и старомоден привкус и топлота и дързост.
Osteria Francescana 3

Второ място в тазгодишната класация заема испанският ресторант “Ел Селер де Кан Рока”. Заведението на тримата братя Рока беше първенец през 2013 и 2015 г.

На трета позиция е ресторант “Миразюр” на Френската ривиера.

Миналогодишният първенец – ресторант “Илевън Медисън парк” в Ню Йорк, тази година заема четвърто място.

Единственото азиатско заведение в Топ 10 е класираният на пета позиция индийски ресторант”Гаган” в Банкок на прогресивния кулинар Гаган Ананд.

Перу фигурира с два ресторанта в челната десетка – “Сентрал” и “Майдо, класирани съответно на шесто и седмо място.

Осма позиция кулинарните експерти отреждат на парижкия ресторант “Арпеж” на майстора готвач Ален Пасар, известен с това, че предлага на клиентите си пресни зеленчуци, отгледани в собствените му стопанства.

Топ десет допълват два ресторанта в Баската автономна област – “Мугариц”, сравняван от експертите с изследователска лаборатория заради новаторството и креативността си, и “Асадор Етксебари”, в който дори сладоледът се приготвя на барбекю.
The world’s 50 best restaurants
1. Osteria Francescana (Modena, Italy) *best restaurant in Europe*
2. El Celler de Can Roca (Girona, Spain)
3. Mirazur (Menton, France)
4. Eleven Madison Park (New York City) *best restaurant in North America*
5. Gaggan (Bangkok) *best restaurant in Asia*
6. Central (Lima, Peru) *best restaurant in South America*
7. Maido (Lima, Peru)
8. Arpege (Paris, France)
9. Mugaritz (San Sebastian, Spain)
10. Asador Etxebarri (Axpe, Spain)

Мъжката доминация сред шефовете продължава и през 2018. „Често ни критикуват, че няма достатъчно жени главни готвачи, но то не зависи от нас. Просто не са много жените, които са се наложили на толкова високо ниво. Затова имаме отделна награда за жени“, коментират организаторите. Тя отиде при Клеър Смит от лондонския Core (единствената дама с три звезди Michelin във Великобритания).

Източник: CNN World’s 50 best restaurants for 2018 announced
Photos: http://www.the6milliondollarstory.com/move-aside-noma-osteria-francescana-worlds-best-restaurant/

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории