Гуакамоле
Добави към моето меню
Гуакамоле
Гуакамоле е традиционна мексиканска рецепта – сос с авокадо, думата идва от езика на ацтеките от думите Ahuacatl (авокадо) и molli (сос).
Гуакамоле
Типично за мексиканскатакухня. Произхожда от цивилизацията на ацтеките, за които авокадото е свещен плод, символ на любов и живот.
Има много рецепти за приготвяне на гуакамоле – с лук, чушки, домати, чесън, зелена салата, зехтин, сметана, дори и с майонеза. Но основата винаги е една – пюре от вътрешността на авокадо с добавка на сок от лимон или лайм и щипка сол.
По традиция Гуакамоле се поднася с препечени филийки царевичен хляб, такава е мексиканската традиция, царевичен хляб може да се приготви, но може и с филийка препечен пълнозърнест. Може да нарежете филийките да ги намажете със зехтин и да ги запечете във фурната за да станат хрупкави. За тези, които са на диета може да поднесете с морков или целина нарязана на пръчици.
Основната и най-лесната рецепта за приготвяне на гуакамоле е тази – изберете леко меко авокадо без петна и го обелете, разрежете на две половинки и махнете костилката. След това с помощта на блендер пригответе пюре, като добавите щипка сол (на вкус) и лимонов сок, за да не окисли и потъмнее. Това е основното.
Ако искате да приготвите гуакамоле с лук, зеленени, чушка – пъров ги смелете с блендера и след това добавете авокадото. Може и да не използвате блендер, може да смачкате авокадото с блендер, а останалите продукти да нарежете ситно.
Ефектно е когато използвате обелената част от половинките авокадо като купички в които да поднесете салатата.
Много добре се съчетава с морски дарове или с риба.