Последни Рецепти
Последни Статии

Да украсим за Великден

Добавено в Великден, Любопитно, Празници

Добави към моето меню

Как да украсим за Великден
11 добри идеи, които може да изпълните с достъпни средства и планиран минимален бюджет

Възкресение Христово е най-големият празник за християнството и е много древен. Традициите за празника се предават от поколение на поколение и се обогатяват. Празникът започва с подготовка – това е най-дългият пост Великденският, който свършва в събота. През това време в дома се извършва пролетното почистване, за да започне кръговрата на природата на чисто. Украсява се дома за празника, като най-важен елемент са чистотата и цветята.

Нашата българска традиция е след като на Велика събота се поздравим за Възкресение да седнем в неделя заедно цялото семейство на празничната трапеза. На нея задължително има козунак, червени яйца, а менюто е зелена салата и печено агнешко.

Това са няколко елемента, които ще внесат пролетна празнична и пролетна атмосфера у дома.

1. Червени яйца
Те са основният символ на Великден. Има няколко варианта за боядисване на яйцата – с бои, които се предлагат в магазина, с натурални бои, това е оцветяване с природни растения с различни растения, могат да се направят с декупаж, със салфетки, с восък. Жива е традицията да се приготвят и писани червени яйца, което си е цяло изкуство.

easter-eggs-pix 2

2. Покривки
изберете покривки по възможност ленени в светли, пастелни цветове, които да напомнят за началото на пролетта. добре се получава, ако цветът контрастира на цветя на яйцата, ако те са основно червени, то покривка в зелено ще създаде контраст. Цветове на Великден са жълто, зелено, червено, бяло… Класика е бяла покривка, която може да бъде допълнена с малки покривки в които има символи на Великден, като яйца, заек, цветя.

easter-eggs-pix masa

3. Салфетки
Текстилните салфетки до чиниите създават тържественост. Може да ги сгънете и да използвате специални кръгове за салфетки или да поставите червено яйце.
Има голямо разнообразие от хартиени салфетки за Великден, може да изберете и от тях.
easter-eggs-pix salfetki

4. Съдове
Във всеки дом има сервиз, който се вади на празник, често това е бял порцелан с флорални елементи. За да стане усещане за Великден може да добавите керамични фигурки на зайци, пиленца или други тематични елементи на декора.
easter-eggs-pix zajci

5. Клонки върба, слама
Клонките върба са символ на Цветница, сплетени на венец с пролетни цветя те украсяват дома и придават усещане за пролетна свежест. С клонки върба и слама (предлагат се варианти в магазините в зелен и оранжев цвят) могат да украсят купата с яйца. Наша българска традиция е да се слага здравец – във ваза или листа здравец за украса на купата с червени яйца. Красиво се получава и с украса от покълнала леща.
easter-eggs-pix vyrba

6. Цветя
Букет от полетни цветя е най-доброто допълнение за великденската украса. Букет лалета, нарциси, зюмбюли, клонка японска дюля добавя красота, лекота и изящество към празника. Може да бъде и букет люляк, момина сълза, незабравки. Дори зелените подправки, които гледате на прозореца в кухнята добавят усещане за празничност със своята свежест.
easter-eggs-pix zajci cvetya

7. Свещи
Свещите създават усещане за празник. Изберете свещи в тон на великденските яйца, на покривката или на съдовете. Така се създава усещане за единен хармоничен стил. Моето лично предпочитание за свещите за Великден са в жълто, високи, тънки свещи поставени в свещник, който украсен е с цветя. Или изберете с тези с форма на яйце в ярки цветове – жълто, червено.

EASTER HAGA 1
Снимката е направена в Хага

8. Великденско дърво
Като символ на Великден идва от Германия, но намери място и в нашия дом. За целта са ви необходими кухи (продухани яйца – за приготвянето на козунак са необходими яйца и може да ги запазите цели черупките, като счупите само дупка) яйца, които да боядисате. Закачат се с помощта на ленти на клонки във ваза и придават празничност на дома.
easter-eggs-pix dyrvo

По същия начин може да направите украса и за прозореца.
easter window haga
Снимката е направена в Хага

9. Ленти
С ленти с тематичен великденски мотив или дантела може да доукрасите празничната трапеза, да вържете с лента козунака…

10. Кошници
Тематични са за Великден, защото в тях може да се подредят боядисаните яйца, да се аранжират цветя или да приготвите празнична кошница от козуначено тесто, която да стане център на празничната трапеза.
Кошница от тесто за Великден130504 35 koshnica

11. Козунак
При толкова много рецепти за козунак изберете вашата проверена рецепта тук:
recepti kozunak
Рецепти за козунак
easter-eggs-pix dvama
Пожелаваме един много хубав, цветен Великден с любимите ви хора!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории