Последни Рецепти
Последни Статии

Да спрем грипа

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Препоръчват се много течности, засилен прием на витамин С, мултивитамини, често проветряване.
Грипът не се лекува с антибиотици!

Октомври и ноември са препоръчителните от специалистите месеци за защитни мерки срещу грипа. Ваксинацията е препоръчителна за хронично болните, децата, пенсионерите и хората с обществени професии. Имунитет може да се изгради не само с инжекции, но и с хапчета.

Три ваксини срещу грипа одобри Изпълнителната агенция по лекарствата към МЗ тази есен – френската “Ваксигрип”, холандската “Инфлувак” и швейцарската “Инфлексал“.
В момента в аптечната мрежа се намира само холандската ваксина, тя се продава за 11,70-11,80 лв. Някои аптеки предлагат безплатна ваксинация. Тези дни очакваме зареждане с другите две ваксини, обясни фармацевтка от аптеката на пл. “Св. Неделя”. Тяхната цена ще бъде също около 12 лева.

Ваксината помага на организма да си изгради антитела, които не позволяват на вируса да атакува клетките, обясни д-р Ангел Кунчев, началник отдел “Надзор на заразните болести” в МЗ. Грипните вируси са много коварни – те бързо мутират. Затова Световната здравна организация всяка година посочва най-активните щамове. Във ваксината се залагат трите щама, за които е най-вероятно да разразят епидемия през новия сезон. Тазгодишните ваксини са срещу “Уисконсин 2005”, “Малайзия 2004” и “Нова Каледония 99. Първите два ще бъдат най-вероятните причинители на грипна епидемия на Стария континент, според прогнозите на СЗО. “Уисконсин” е роден зад Океана и е кръстен на едноименния щат, където бе регистриран за първи път през миналата година. “Малайзия” пък идва от Изток. Движението на “Нова Каледония” през последните години е много активно, така че неговият щам дежурно присъства във ваксините. Оптимистичното за него е, че който е бил поразен от него, вече има имунитет.
Грип се “пипва” много лесно, защото се предава по въздушно-капков път. В 70-90 на сто от случаите ваксината предпазва от усложненията, които могат да се получат вследствие на заразата. На деца между 6 месеца и 3 г., които не са боледували от грип, трябва да им бъде поставена малка доза на два пъти през един месец. Причината е, че бебетата по-трудно изграждат имунитет.
Ваксината се поставя от личния лекар срещу заплащане на потребителската такса от 1,60 лв. Има и друга възможност – да отидете в Националния имунизационен център на бул. “Янко Сакъзов” 26. В този случай не бива да купувате ваксина, в кабинета ще ви предложат. Хора алергични към яйчен белтък не бива да се ваксинират.

Мускулни болки са сигналът
Ако усетите мускулни болки, придружени с висока температура, вероятно сте “пипнали” грипа. В този случай побързайте да посетите личния си лекар. Той ще ви препоръча антивирусен препарат, например ремантадин или тамифлу. Те атакуват дори щамовете на птичия грип. Добре е приемането да стане до няколко часа след неразположението. Специалистите не препоръчват взимането на амидофен, защото тъкмо високата температура “мори” грипа. Но все пак температурата не бива да надхвърля 39 градуса, както и да продължава повече от едно денонощие. Препоръчват се много течности, засилен прием на витамин С, мултивитамини, често проветряване.
Грипът не се лекува с антибиотици. Те се препоръчват само в случай, че се получи бактериална инфекция като пневмония например.

Хапчета вместо инжекция
Не е задължително ваксината да се поставя с инжекция. Друга възможност за защита са хапове и сиропи за засилване на имунната система, която отслабва през студените месеци. Те се взимат по определена схема. Сред тях са респивакс, бронховаксом, някои билкови препарати от рода на кармолис, хомеопатични лекарства, например осцилококциум и др. За засилване на белтъчната защита на клетката помага и антистенокардинът, казват специалистите. Приемът му обаче трябва да се консултира със специалист.
Не забравяйте мултивитамините.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории