Последни Рецепти
Последни Статии

Замразяване на плодове във фризер

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Замразяване на плодове във фризер

Подходящи за замразяване: добре узрели, но не презрели плодове.
Замразените плодове могат да се консумират в натурален вид (след размразяване), под формата на компот, желе, конфитюр, сок или като пълнеж и украса за сладкиши.

В зависимост от това, за какво ще се използват впоследствие, плодовете се замразяват в захарен сироп или без захар. Озахарените плодове запазват цвета и вкуса си дори и след замразяването.
За да получите 35-процентен захарен разтвор, на 1 л вода добавете 540 г захар, за 40-процентен – 670 г, а за 45-процентен – 820 г.

Замразявам редовно плодове – малини, ягоди, череши, вишни (включително тези от вишновка за сладкиши), френско грозде, боровинки (в началото на есента няколко кг – червени и сини, брани в планината), къпини, арония.
Не съм използвала захар! (у дома захарта е сведена до мин, но по различни книги е дадено съхранение в захар, публикацията е от 2006 г.)

Желателно е ягодите и малините за украса на торти да се наредят върху чиния (или някаква друга плоскост) и да се замразят предварително за 1 – 2 часа, след което се опаковат. По този начин те запазват формата си.

Опаковане: опаковайте плодовете със или без захар в полиетиленови торбички. За плодовете в сироп най-подходящи са пластмасовите съдове.

frozen fruit pix

– Плодовете, които ще се консумират сурови
Извадете замразените плодове от опаковката и ги размразявайте при стайна температура в покрит съд.

– Плодове за желета, конфитюри и компоти
размразете ги частично и ги пригответе по обичайния начин.

– Плодове за сладкиши:
За да ги използвате, размразете ги частично при стайна температура, наредете ги върху тестото, поръсете със захар и опечете сладкиша.

– Плодове за напитки: Насипете ги в замразен вид в напитката. Най-често така се използват сини боровинки – изваждат се от фризера и 10-на минути след това може да се блендират.

Кайсии
Подготовка: избират се стегнати, добре узрели плодове. Разрязват се на две, почистват се от костилките, потапят се в лимонов сок и в захар или се бланшират 20 – 30 секунди и се замразяват в 45-процентен захарен
сироп.
Срок на съхранение; 4-6 месеца. Размразяване: 4-6 часа при стайна температура.

Круши
Подготовка: добре узрели (но не презрели) круши се измиват, обелват се и се бланшират 2-3 минути. Замразяват се в 3 5-процентен захарен сироп.

Ягоди
Подготовка: избират се зрели, стегнати ягоди. Измиват се внимателно, отстраняват се дръжките. Замразяват се със захар: 500 г захар на 500 г ягоди. За сладкиши – без захар.
Срок на съхранение: 8-12 месеца. Размразяване: 2-7 часа при стайна температура.

Боровинки
Подготовка: добре узрелите боровинки се измиват и се отцеждат старателно. Замразяват се със захар: 100 г захар на 500 г боровинки.
Срок на съхранение: 10- 12 месеца.
Размразяване: 3-7 часа при стайна температура.
frozen fruit borovinki pix

Малини
Подготовка: избират се свежи, зрели плодове. Измиват се, отцеждат се добре, без да се мачкат. Замразяват се със захар: 100 г захар на 500 г малини.
Срок на съхранение: 10- 12 месеца.
Размразяване: 7 часа при стайна температура.

Френско грозде, касис
Подготовка: измива се и се почиства от дръжките. Замразява се със захар: 125 г захар на 500 г френско грозде. За сладкиши – без захар.
Срок на съхранение: 8-12 месеца. Размразяване: 3-7 часа при стайна температура.

Череши, вишни
Подготовка: избират се здрави, неповредени плодове. Измиват се, отцеждат се, почистват се от дръжките, ако е необходимо – и от костилките. Замразяват се в 45-процентен захарен сироп.
Срок на съхранение: 8-12 месеца.
Размразяване: 5-8 часа при стайна температура.

Праскови
Подготовка: избират се здрави, но твърди плодове, без загнили петна. Обелват се, нарязват се на половинки или четвъртинки, почистват се от костилките, бланшират се и се замразяват в 40-процентен захарен сироп.
Срок на съхранение: 10-12 месеца.
Размразяване: 3-5 часа при стайна температура.

Дюли
Подготовка: свежите, добре узрели дюли се измиват, обелват се, почистват се от семето и се сваряват. Замразяват се в 40-процентен захарен сироп.
Срок на съхранение: 11-12 месеца.
Размразяване: 5-10 часа при стайна температура.

Плодов сок
Подготовка: подбират се добре узрели плодове. Сокът се изстисква със сокоизстисквачка, налива се в подходящ съд и се замразява със или без захар.
Срок на съхранение: 6 месеца.
Размразяване: 2-5 часа при стайна температура.

Общи указания
1. Използвайте само първокачествени продукти и спазвайте стриктно правилата за замразяване.
2. Разпределете хранителните продукти на подходящи порции.
3. Опаковайте грижливо храните. По този начин ще ги предпазите от изсушаване.
4. Опаковъчните материали трябва да са гъвкави, без мирис, да не пропускат въздух и влага и да са устойчиви на киселини и мазнини.
5. Замразявайте продуктите в местата с най-ниска температура във фризера (специалните отделения за предварително замразяване, ако има такива). Погрижете се вече замразените продукти да не влизат в контакт със свежите, за да се избегне частичното размразяване.
6. Сроковете на съхранение трябва стриктно да се спазват.
7. Консумирайте веднага размразените продукти. Те в никакъв случай не бива да се замразяват повторно, освен под формата на готвени ястия.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized