Последни Рецепти
Последни Статии

Опасна ли е боята за коса

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Практически всички жени, поне веднъж са боядисвали косата си. Оказва се, че всека смяна на цвета на косата може да нанесе вреда на здравето.
В боите за коса се съдържат химични вещества, които провокират развитие на рак. Опасни са както боите за домашна употреба, така и тези, които се предлагат в професионалните салони.

Боята за коса може да предизвика рак
Вината за това е в т.н. вторични амини, които проникват в кожата на главата и остават там за дълго време. Тези амини могат да взаимодействат с цигарен дим или др газове и да се образуват високо канцерогенни вещества – N-нитрозамини – които могат да предизвикат рак и особено опасни са за черния дроб.
„В интерес на потребителите е необходимо да се проведе щателно и независимо изследване за установяване на нивото на токсичност на тези съединения и потенциални рискове“ казва автора на изследването проф Дейвид Луис (David Lewis).
По-рано учените свързваха боите за коса с няколко вида рак, вкл с рак на гърдата,на главния мозък, яйчниците, както и с левкемия.

Източник The Daily Mail

боя за коса
ПС погледнах какво пише на опаковката на боя за коса „Багрилата за коса могат да предизвикат тежки алергии)… Внимание Боята съдържа …. Фенилендиамини (толуолдиамини)…. Пероксид…“
Какви ли не жертви правят жените в името на красотата, но здравето преди всичко е важно

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории