Датски кифлички
Добави към моето меню
Датски кифлички
На десерт в Дания се поднасят датски или копенхагенски кифлички, макар самите датчани да ги наричат „виенски“. Историята на тяхната популярност е от 1850 г в една хлебопекарна когато там дошли пекари от Виена и започнали да предлагат тези сладки кифлички
Обикновени датски кифли
Продукти
500 г бутер тесто
250 г извара (качествена)
½ ч.ч. захар
1 ч.л. лимонова кора, настъргана
4 с.л. сладко
За глазурата
½ ч.ч. пудра захар
1 ванилия
2-3 ч.л. прясно мляко
Рецепта за датски кифли
• В купа смесете изварата, захарта и лимоновата кора до еднородна смес
• Тестото разрежете на 8 правоъгълника. На всеки сложете по 2 с.л. от сместа. Сгънете по дължина и раздърпайте за да се получи около 25 см дължина руло
• Страната на съединението да остане отдолу и оформете на спирала (охлюв) Разрежете с остър нож, направете процеп в който сложете по ½ л сладко
• Печете в предварително загрята фурна около 20-25 мин до златисто
• В купа смесете продуктите за глазурата като добавите толкова мляко, че да стена с желаната гъстота. С глазурата полейте кифличките.
Velbekomme!