Последни Рецепти
Последни Статии

Световен ден без месо

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

На 20 март се отбелязва
Световен ден без месо (International Day Without Meat)

На този ден в някои страни за един в магазините не се предлага месо.
За първи път международният ден без месо е отбелязан през 1985 г. на този се говори за ползите от вегетарианство, напомня се за състраданието към животните и защита на околната среда.

meso

В Някои страни този ден има поддръжка от държавата и по техен указ в магазините и ресторантите не се предлага месо. Така е например в Шри Ланка.
За България няма информация какво се случва на този ден. Но се очаква хора, които са посветени на здравословното хранене да го отбележат като се говори за ползите от вегетарианство и предложат здравословни рецепти без месо.
Според някои изследвания месото не е полезно за здравето. Например учени от университета в Харвард са провели изследване в продължение на 32 години като са проверявали здравословното състояние на 120 000 човека и са установили, че тези които консумират месо с 10% по-често заболяват от рак и болести на сърцето. Вредно е и пърженето месо. Какво остана когато стане въпрос за кренвирши и колбаси, които са на цена по-ниска от тази на килограм свежо месо. Пушеното месо също не е полезно за здравето.
Без да ви агитираме да изключвате месото от вашето меню, като съвет, включвайте в менюто си само прясно месо, което е с проверен произход и качество. По-добре рядко, но качествено, отколкото евтина кайма и колбаси за които не знаем как са приготвени и от какво. Когато приготвяте месо избирайте рецепти в които е варено или запечено на грил или на фурна и поднесете с много зеленчуци и салата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории