Последни Рецепти
Последни Статии

Как да намалим риска от развитие на деменция

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Доклад, публикуван от Световната здравна организация, предвижда, че броят на хората, страдащи от деменция, ще се утрои в следващите 30 години в световен мащаб. Числото ще нарасне от 50 милиона на 152 милиона до 2050 година и за да се справи с тази сериозна опасност, организацията стартира кампанията Глобална обсерватория деменция в интернет, която ще проследи напредъка в предоставянето на услуги за хора със заболяването и за тези, които се грижат за тях.

Световната здравна организация представи първи съвети за намаляване на риска от развитие на заболяването. Сред тях са здравословно хранене, редовни физически упражнения и намаляване на тютюнопушенето.

СЗО даде препоръки за намаляване на риска от развитие на деменция
Агенцията на ООН заяви, че здравословният начин на живот предпазва когнитивните способности.
„Имаме научни доказателства да потвърдим това, което отдавна подозирахме – което е добро за нашето сърце, е добро и за нашия мозък“, каза Тедрос Адханом Гебрейесус.

care-costs pix 1

Деменцията се отнася до група мозъчно-свързани заболявания, които са предимно прогресивни по природа и засягат паметта, когнитивните способности и поведението. Симптомите могат да се появят по-късно и да затруднят значително способността за извършване на ежедневните дейности.
Болестта на Алцхаймер е най-честият вид деменция и представлява 60-70% от случаите. Учените все още не са успели да открият истинската причина за заболяването, но най-вече обвиняват за това генетичните фактори.

Медиците предполагат, че когнитивните упражнения могат да помогнат за стимулиране на мозъка и да предотвратят деменцията.

Активният социален живот също може да бъде от полза, както сочат проучвания, които показват, че социалното изключване може да постави възрастните хора в повишен риск от когнитивни увреждания.

Златни правила, които предпазват от деменция
– Активно движение всеки ден
– Здравословно хранене – препоръчва се средиземноморска диета
– Без цигари!
– Умерено с алкохола
– Предотвратяване или лекуване на диабет, високо кръвно и затлъстяване
Така се намалява риска да се развие болест на Алцхаймер и други форми на деменция.

care-costs pix

Как деменцията може да се държи настрани?
През 2017 г. в сп. Lancet изследователски екип публикува резултатите от анализа на няколко проучвания, при които се документира как промените в начина на живот в различни възрасти намалява персоналния риск от развитие на деменцията. Ценността на научния труд е, че фокус не се дава само в промените в напреднала възраст, а въобще как дадени фактори влияят на това през целия ни живот.
Учените извеждат точно 9 фактора, които могат да повлияят риска от деменция в една или друга посока. Това са физическа активност, контрол на артериалното налягане, контрол на теглото и на диабета, тютюнопушене, депресия, за която все по-често през последните години се документира, че има принос за загуба на идентичността. За фактори се сочат, освен социалната активност, но и обучението в детска възраст и мерките срещу загубата на слуха.

Активното отношение към всеки един от тези фактори може значително да допринесе за предотвратяване развитието на деменцията. Никога не е късно да започнете да учите. Всеизвестно е, че кръвното налягане трябва да се следи и се контролира активно след 45-годишна възраст. Същото се отнася и по отношение контрола на кръвната захар и допълнителните килограми, които са някак неизбежно бреме за мнозина след една определена възраст (напълняване в средната възраст).
Основно превантивната мярка може да се нарече стремеж
да останеш активен във всяко отношение – физическо, социално и умствено
и ако забележиш някакви промени в състоянието си да потърсиш професионална помощ отрано, а не да се занемаряваш.

Храни, които предпазват от деменция

– Плодове
Те се считат за истински „мозъчни суперхрани“. Изследователите са открили, че боровинките предпазват мозъка от оксидативен стрес и могат да намалят ефекта на болестта.

– Зелени листни зеленчуци
Богати на витамин К и фолиева киселина, зелените листни зеленчуци също помагат да се увеличи паметта и да се предотврати деменция.

– Куркума
Наричат я подправка чудо. Според проучвания, хората, които редовно я консумират, показват по-добри резултати при мозъчните тестове.

Омега-3 мастни киселини
Храните, богати на омега-3 мастни киселини, като ленено семе, орехи и риба, са много добри за мозъка и неговите функции. Те също така противодействат на възпаленията.

Специалистите припомнят, че тези здравословни храни не гарантират нищо, но със сигурност са добри за цялостното здраве.

Ето кои храни са особено опасни за мозъка и повишават риска от деменция:
– Рафинирана захар
Тя може и да не ни убие, но допринася много за наднорменото тегло, както и за развитие на болести като диабет и разбира се проблеми с паметта. Затова трябва да бъдем внимателни с количеството захар, което приемаме всеки ден.

– Напитки с добавена захар
Те имат ниска хранителна стойност, но са с много високо съдържание на захар. Редовната им консумация може да доведе до редица нарушения в организма, включително диабет тип 2, високо кръвно налягане, повишен холестерол и Алцхаймер (или деменция). Доказано е, че те намаляват способността за възприемане на информация, увреждат паметта и спират образуването на нови неврони.

– Бира
Ако се пие в твърде големи количества, особено от хора в напреднала възраст, бирата утроява риска от поява на деменция.

– Храни с преработени въглехидрати
Те се съдържат в продукти като бял хляб и различни тестени изделия. Те не са непременно сладки на вкус, но много бързо се разграждат при поглъщане. Причината за това е, че при обработката им се премахват фибри и хранителни вещества от суровото зърно. Ето защо прекомерната консумация на храни с високо съдържание на такива въглехидрати може да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар, затруднения в работата на мозъка и загуба на памет.

– Транс-мазнини
В някои страни вече са забранени. Те увреждат клетките, спирайки метаболизма им. Една от най-разпространените храни, в които се съдържат вредните мазнини е маргаринът. Проучванията показват, че високата консумация на транс-мазнини намалява когнитивната функция и обема на мозъка и уврежда паметта.

– Алкохол
Честата му употреба води до множество здравословни проблеми, които са ни добре известни. Редица изследвания установяват, че спиртните напитки буквално убиват мозъчната дейност, като унищожават междуклетъчните връзки и неврони. Честата употреба на алкохол може да доведе до развитие на синдром на Корсаков, който причинява загуба на паметта, объркване и понякога дори загуба на зрение.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории