Последни Рецепти
Последни Статии

Начинът на живот предпазват от деменция

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Начинът на живот е отговорен за повече от три четвърти от промените в мозъка. Затова, ако човек спазва четири от пет златни правила за здравословен живот, може да намали риска от деменция с повече от една трета.
Златни правила, които предпазват от деменция
– Активно движение всеки ден
– Здравословно хранене – препоръчва се средиземноморска диета
– Без цигари!
– Умерено с алкохола
– Предотвратяване или лекуване на диабет, високо кръвно и затлъстяване
Така се намалява риска да се развие болест на Алцхаймер и други форми на деменция.

bolest_alzhaimer

Учени от университета на Единбург анализираха предишни изследвания и налични данни и установиха, че над три четвърти от когнитивното влошаване – възрастово определени промени в мозъчните способности, като памет и бързо мислене, се определят от начина и условията на живот, включително и от образованието.
Голямо британско изследване, за което са събирани данни повече от 30 години, установява, че мъжете на възраст от 45 до 59 години, които спазват четири или пет от горните препоръки, са с 36 % по-малък риск от когнитивно влошаване и 36 % по-малък риск от деменция в сравнение с тези, които не ги спазват.
Най-ефективното средство срещу когнитивния упадък при иначе здрави възрастни хора е движението. То намалява най-значимо риска от болестта на Алцхаймер. Препоръчва се движение три до пет пъти седмично за от половин до един час. Физическата активност намалява опасността от сърдечносъдови проблеми като високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол, затлъстяване. Всички те са рискови фактори за деменция.
Случаите на Алцхаймер сред пушачите са значително повече. Препиването, до степен на алкохолизъм, причинява деменция, защото умира мозъчна тъкан, особено в зоните, свързани с паметта. Храната с много захар, холестерол и трансмазнини също води до по-лошо когнитивно състояние при възрастните хора.

Болестта на Алцхаймер и днес остава едно от най-страховитите заболявания на мозъка. Тя буквално ограбва паметта на хората парче по парче. За нея все още няма лечение нито медикаменти, които съществено да забавят развитието й. Над 35 милиона са душите, живеещи с деменция, но тази стойност ще се удвои до 65 милиона до 2030, според предвижданията на Здравната агенция към ООН.

Източник в. „Daily Тelegraph”

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории