Последни Рецепти
Последни Статии

Ден на борбата със затлъстяването

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Ден на борбата със затлъстяването се отбелязва на 24 октомври

Затлъстяването е изключително важен социален и медицински проблем. Изключително важен момент за нашето здраве. Затлъстяването е новата световна пандемия, защото води до повишена заболеваемост и е предпоставка за развитие на сърдечно съдови заболявания, на такива свързани с обмяната на веществата, предпоставка е и за рак на гърдата.
Тревожен факт е увеличаването на затлъстяването сред децата и възрастните хора у нас.

debel obese pix

По данни на СЗО (Световната здравна организация) през 2008 г. 1,5 милиарда души над 20-годишна възраст са с наднормено тегло. От тях над 200 милиона мъже и близо 300 милиона жени са със затлъстяване. Експертите смятат, че ако честотата на затлъстяването и наднорменото тегло нарастват със същите темпове както през последните години, се очаква до 2015-а около 2,3 милиарда от населението на света да е с наднормено тегло, а повече от 700 милиона от хората да са със затлъстяване.

Как стоят нещата в България? Съществува ли и у нас тенденция за нарастване на броя на хората с наднормено тегло и затлъстяване?
По данни на Националния център по обществено здраве и анализи страната ни заема средни позиции по тези показатели в сравнение с останалите европейски държави. Ръст на хората със затлъстяване и наднормено тегло през годините обаче има. Особено отчетливи са цифрите при подрастващите. Повече от 18 процента от българските деца са с наднормено тегло, а 22 на сто от тях са със затлъстяване:

Тревожен факт е увеличаването на затлъстяването сред децата и възрастните хора у нас.

deca gotvim viki
Децата трябва да се учат на правилно отношение към храната от най-ранна възраст (снимката е на Виктория)

Според ново проучване в България се увеличава броя на децата снаднормено тегло и затлъстяване в предучилищна възраст. Проучването се провежда успоредно в шест страни и е започнало през 2009-а година. За него разказва Проф. Виолета Йотова от Катедра по детски болести и медицинска генетика в Медицинския университет във Варна по БНР.
Целта на това проучване е да даде методи и начини за справяне в бъдеще, за да намалим тенденцията за увеличаване на наднорменото тегло и да дадем средства и възможности на семействата да се справят да не се стига до болестни отклонения. Те натоварват и системата на здравното обслужване, и бюджета на семействата.
Самото проучване е провеждано в тайна, защото има детски градини, в които е направено контролно замерване на децата в началото на проекта, но не е трябвало да се изнасят данни.
Данните от изследването са отчайващи. Последното ни проучване във възрастовата граница 3-5 години е от 2009-а година. Сегашните данни показват увеличение от 50 до 70 на сто. Това са деца, родени през 2007-а година. Докато в Германия само 2% от децата на тази възраст имат компютър в детските си стаи и само 9 на сто имат телевизор, в България данните показват, че 69% от децата имат телевизор в детската си стая, а 44% имат компютър.

Събития във връзка със Световния ден за борба със затлъстяването

Медицински университет, София е партньор в голям международен проект за предотвратяване на затлъстяването и диабет тип II. Проектът набира участници с наднормено тегло и застрашени от диабет, които в разстояние на три години ще бъдат под безплатен медицински контрол, като за период от два месеца ще получават безплатна диетична храна. (Желаещите трябва да се обадят на телефон 0887944115.)
София, НДК, 30.10.-3.11.2013 г., „Алея на здравето“
BASORD (Българската асоциация по затлъстяване и съпътстващи заболявания) организира безплатни измервания (тегло, мастна маса, сърдечно-съдови рискове). Ще бъдат представени нови диетични продукти и хранителни добавки за превенция и лечение на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.
– София, НДК, зала 8, 2-3.11.2013 г. научно-практични конференции за новостите в борбата със затлъстяването.
17-ти Световен конгрес по диетология, 24-26.10.2013 г.София За конгреса са регистрирани 358 участници от 19 страни, лектори са водещи специалисти. Основни теми: превенция на детското затлъстяване, съвременната диететика на най-важните сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, новости в областта на науката за хранене.
21-ви Европейски Конгрес по проблемите на затлъстяването, 28-31.05.2014 г., София, НДК От 28 май до 31 май 2014 г. Това е едно голямо признание за българската медицинска наука.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized