Последни Рецепти
Последни Статии

Детско хранене

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Какво трябва да е детското хранене? Яснота затова дава Наредба за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години, обнародвана на 23.08.2011 г. в Държавен вестник за храненето в детските градини. Основната цел на изискванията е да се намалят рисковите фактори за възникването на заболявания като диабет и затлъстяване. Оказва се, че има и официални документи, които да регламентират храненето на децата за да растат здрави. Друг въпрос до колко и как се спазват. Тук остава нашата отговорност като родители.

deca gotvim vikiДецата трябва да се учат на правилно отношение към храната от най-ранна възраст (снимката е на Виктория)

Детското меню трябва да съдържа повече плодове и зеленчуци и по-малко сол, захар и мазнини.
За да бъде здравословно храненето на децата, те трябва да ядат по пет пъти на ден. В детското меню трябва да има поне по един продукт от зърнени храни, картофи, зеленчуци, плодове, мляко и млечни продукти и месо, т.е. детското хранене трябва да бъде разнообразно и балансирано.
Поне четири пъти в седмицата децата трябва да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки или жито.
Задължително е децата до пет години да ядат на ден поне по 300 г зеленчуци и плодове, а до седем години по 350 г.
Всеки ден в менюто на децата трябва да има най-малко 350 г кисело или прясно мляко без захар и поне 25-30 г сирене.
Месото трябва да е без видими тлъстини, сухожилия и кости, а птичето без кожа. За да не прекаляват със солта, децата няма да имат възможност да си слагат допълнително сол, докато се хранят.

Каква е ситуацията към момента у нас?
Повече от 10% от децата от 3 до 6 години са със свръхтегло, а 5% със затлъстяване.

zatlystyavne tablica
Графиката предоставена от Българската асоциация за борба със затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Показва степен на затлъстяване в най-ранна възраст, до 6 до 18 месеца

Кога започва профилактиката от затлъстяване на децата?
“Профилактиката на затлъстяването започва преди всичко във вътреутробното развитие на индивида. Ако иска една бременна жена и една бъдеща майка детето й да не бъде дебело, да не страда от високо кръвно налягане, от захарен диабет или инсулт, или миокарден инфаркт – не бива теглото й по време на бременността да се увеличи повече от 16 кг. Точно това е доказано. Ако талията на една жена е повече от 80 см съществува риск от сърдечносъдово заболяване, ако тази цифра е 88 см рискът от сърдечносъдови заболявания е значително повишен. Над 102 см талия при мъжете говори за значително увеличен риск от сърдечносъдови заболявания”, посочва Светослав Ханджиев – председател на Асоциацията за изследване на затлъстяването.

children eating pix 1

Препоръките? Те са познати да се спазва добър хранителен режим и да има повече движение. Остава да се спазват.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории