Последни Рецепти
Последни Статии

Ден на бирата

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Международен ден на бирата се празнува в първия петък на август. През 2020 г. датата е 7 август.
Основан е през 2007 г. в Санта Крус, Калифорния, САЩ. От създаването си международният ден на бирата се превръща от малко местно събитие в западните Съединени щати, в световен празник в 50 държави на шест континента.
Целите на празника са:
– Да се събират приятели и се наслаждават на вкуса на бирата.
– Да празнуват хората, заети с производство и дистрибуция на бира.
– Да се обединява света под знамето на бирата с празненство на бирите от всички нации заедно в един ден.

beer pix 400

В България На Илинден пивоварите отбелязват професионалния си празник, тъй като преди 20 години, игуменът на Бачковския манастир епископ Наум избира пророк Илия за техен покровител. Датата на Илинден по нов стил е на 20 юли, а по нов на 2 август, което ни навежда на мисълта, че случайности няма – началото на август е най-доброто време за една бира в добра компания.

Популярни форми за събития по повод Международният ден на бирата са:
– дегустация на нови или редки бири;
– събития посветени на бирата, вкл промоция в магазините;
– демонстрации и съчетаване на бири с храна.

recepti s bira
Рецепти с бира

Бирата е най-популярната напитка в света след водата и чая и се появява преди 8000 години. В древността шумерите и египтяните са ценили кехлибарената напитка заради натуралните й качества и полезни свойства.

Благодарение на малца, хмела и бирената мая, нивото на витамини и антиоксиданти в бирата дори надвиша това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци. Бирената мая, която освен че има свойствата да разкрасява, спомага също обменните процеси в организма, като съдейства в разграждането на въглехидратите, мазнините и белтъчините.
В 100 мл светла бира се съдържат около 46 калории.

Бирата може да има положителен ефект върху сърцето и да ни предпази от сърдечносъдови заболявания.
До това заключение са стигнали шведски учени, които изследвали 1500 жени в продължение на 50 години, като проследявали консумацията им на бира, вино и твърд алкохол и появата на инфаркт, диабет и рак.
В края на изследването се оказало, че жените, които пиели умерено бира (под това се разбира веднъж или два пъти седмично), имали 30% по-нисък риск от сърдечни заболявания, в сравнение с онези, които пиели повече или не пиели изобщо.
До подобен извод са стигали и предишни изследвания, според които бирата подобрява еластичността на артериите и може да се окаже фактор при превенцията на атеросклероза и сърдечен удар.

Kакво определя вкуса на бирата?
Пивоварите от векове спорят какво определя вкуса на бирата – хмелът, водата или маята. Британски и американски учени категорично заявиха, че най-решаващ е ечемикът.
Учените от института Сейнсбъри в Норич и американските им колеги са анализирали качествата на бири пет години, като са работили с два вида ечемик. За да докажат, че и почвата се отразява на вкуса на зърното, те са отгледали културите на три места в щата Орегон.
“Малцовият процес пряко определя по-широките профили на вкуса – дали бирата е светла, блед ейл или черна. Нюансите обаче зависят от използвания ечемик,- каза д-р Матю Моску от екипа.
За изследването си учените са работили с дегустатори, които са оценили около 150 бири.

beer pix 5

12 причини да пиеш една бира
В умерени количества бирата е полезна за нас. Това твърдение е подкрепено от множество медицински изследвания.
А нима има нещо по-приятно в горещините от халба ледена бира?

1. Бирата подобрява храносмилането
Бирата, консумирана в умерени количества, особено тъмната, подобрява храносмилането. Повечето тъмни бири съдържат полезни разтворими фибри. Фибрите играят важна роля за по-доброто функциониране на стомашно-чревната функция. Недостигът на влакна може да предизвика стомашни и чревни разстройства като запек и диария.

2. Полезна е за бъбреците
Една бира на ден намалява риска от образуването на бъбречни камъни. При това с около 40 процента, категорични са учените.

3. Намалява нивото на лошия холестерол
Пенливата напитка повишава нивото на HDL холестерола (добрия) и намалява нивата на “лошия” LDL. Да не говорим, че маринованото в бира месо намалява неговите канцерогенни вещества с до 70%.

4. Богата е на витамини от групата B (В1, В2, В6 и В12)
Много от тези витамини се срещат рядко в храните.
Холандски учени откриват, че хората, пиещи бира, имат около 30 процента по-високо съдържание на витамин B6 в организма в сравнение с въздържателите. Напитката е богата и на B12, който засилва мозъчните функции.

5. Помага срещу безсънието
Лактофлавинът и никотиновата киселина насърчават идването на съня.

6. Заздравява костите
Популярната напитка е богата на калций и силиций, сочи проучване от 2009 г. Тези вещества допринасят за повишаване на костната плътност и здравината на костите.

7. Намалява риска от сърдечни удари
Умерената консумация на бира намалява риска от инфаркт, сочат множество медицински изследвания. Само 1 бира на ден редузира опасността от появата на сърдечни болести с около 40 до 60 процента в сравнение с въздържателите.

8. Усилва паметта
Слабоалкохолната хмелова напитка съдържа благоприятната фолиева киселина. Тази съставка изключително благоприятно въздействие върху функциите на мозъка. Според проучванията бирата усилва паметта. Изследвания твърдят, че консумиращите по една бира дневно по-рядко страдат от болестта на Алцхаймер и деменция спрямо въздържателите.

9. Предотвратява образуването на кръвни съсиреци

10. Прави кожата по-красива
Чудесна новина за всички дами. Известно е, че консумирането на малки количества бира има добро въздействие и върху косата.
Някои от витамините, съдържащи се в ечемичната напитка имат регенериращо действие. Благодарение на много от съставките в бирата кожната пигментация намалява. Кожата става по-гладка и блестяща. Бирата предотвратява и стареенето.

11. Помага при борбата със стрес
Изследователи от Университета на Монреал са установили, че една две чаши бира на ден намаляват стреса на работното място. Консумацията на бира намалява и усещането за тревожност. Хмеловата напитка има успокоителен ефект.

12. Действа като лекарство срещу настинка
Когато ечемикът се затопля, той подобрява циркулацията на кръв и помага на дихателната система. Бирата има и болкоуспокоително действие и облекчава болките в ставите. Не на последно място – повишава имунитета.

И малко факти:
– Според последните данни на Съюза на пивоварите в България се произвеждат над 150 различни марки и стилове, а като в страната оперират три големи компании и 28 малки и средни предприятия.

– 96% от консумираната у нас бира е на членовете на Съюза на пивоварите. В тази статистика влизат и 8 лицензионни марки, които включват световни брандове бира на мултинационални компании.

– През миналата година продажбите на бира (за 2019 г.) са 5,4 млн. хектолитра, като са добавени 25 нови марки и асортимента бира.

– Над 10 млн. литра е консумираната безалкохолна и нискоалкохолна бира у нас през 2019 г., като тенденцията е всяка година този обем да расте.

– В пивоварната индустрия работят 2 100 души.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории