Последни Рецепти
Последни Статии

Трапезата на Деня на благодарността

Добавено в Празници

Добави към моето меню

4-ят четвъртък на ноември, Thanksgiving Day,
Ден на благодарността

От вкусното меню не се дебелее
Пуйката, полята със сос от борвинки и гарнирана със сладки картофи, е полезна за здравето, пише “Харвард хелт летър”. Американците вече могат да похапват спокойно традиционното блюдо на Деня на благодарността, без да се страхуват за поетите калории и натрупаните килограми.

thanksgiving-day-pix

Пуешкото се усвоява по-лесно от организма и не вреди на сърцето.
Сравнено с другите меса, то е по-добър източник на протеини, съдържа по-малко мазнини и калории. Например порция пуешко месо от 100 г съдържа 133 калории, 25 г протеини и по-малко от грам наситени мазнини. Бялото пуешко е по-малко калорично дори от пилешкото. За сравнение дори и нетлъстото свинско е доста по-тежка храна и има 217 калории, 13 грама мазнини и 23 грама протеини.
Пуешкото месо също така е добър източник на аминокиселини.

Денят на Благодарността не минава и без боровинков сос. С него американските домакини гарнират пуйката. Известно е, че боровинките съдържат различни видове антиоксиданти, които стимулират клетките да се борят и предпазват организма от сърдечно-съдови болести.

Сладките картофи и тиквата също присъстват на празничната трапеза и също са много полезни. Те са богати на витамин А и С, на бета-каротин и на калий. Освен това сладките картофи съдържат фибри, а тиквата е нискокалорична и съдържа малко мазнини.
Обичайното меню за празника включва също и орехи, известни като много здравословна храна. Те също така са и добър източник на ненаситени мазнини, които пък намаляват нивото на холестерол в организма.
Няма нищо лошо да си похапнете повечко пуйка и сладки картофки на Деня на благодарността, твърдят здравните експерти. Стига само да не продължите в същия дух и през следващия месец.

tikvi-m1

Отбелязва се в САЩ за първи път през 1621 г., Линкълн го обявява за официален празник
Денят на благодарността бил в чест на индианци
Пуйката с боровинки е задължителният деликатес на трапезата

Деня на благодарността

Празникът е сред любимите на американците заедно с приближаващата Коледа. Пуйката е традиционният специалитет, който присъства на трапезата във всеки дом. Денят на благодарността традиционно се отбелязва в последния четвъртък на месец ноември.

През 1620 г. кораб, пълен с повече от 1000 английски преселници, преминава Атлантическия океан и акостира в Новия свят. Пилигримите се установяват в района, където днес се намира щата Масачузетс. Първата зима, която изкарват в Америка, била доста трудна, тъй като пристигнали доста късно и нямали време да засадят плодове и зеленчуци. Липсата на прясна храна довела до разпространението на болести, които повалили заселниците и голяма част от тях починали. В този труден момент на помощ на пилигримите се притекло местното индианско племе – ирокезите. В началото на пролетта те научили новите заселници как се отглежда царевица и други растения, които се използвали за храна. Индианците им разкрили и тънкостите при лова на дивеч и риба. Благодарение на наученото от индианското племе, през есента на 1621 г. пилигримите се радвали на изобилна реколта от царевица, тикви и др., която им осигурила прехраната през годината. Колонизаторите били много щастливи от постигнатото и решили да организират специален празник, за да благодарят на ирокезите. Пилигримите поканили вожда на индианците заедно с най-близките му хора, за да им благодарят и да ги нагостят с природните дарове. Местните жители от своя страна пък донесли дивеч и така трапезата била претрупана с храна. Така бил отбелязан първият Ден на благодарността в Америка през 1621 г. С течение на времето колонизаторите се научили да приготвят различни специалитети с плодовете и зеленчуците по рецепти на индианците.
След отбелязването на първия Ден на благодарността празникът става популярен и в останалите части на страната, но заселниците си избирали различни дни, в които го отбелязвали. След като САЩ станали независима държава, Конгресът препоръчал този празник да се празнува само един ден в годината от цялата нация. През 1789 г. Джордж Вашингтон, първият президент на Америка, обявява официално 26 ноември за Деня на благодарността. Празникът обаче продължава да се чества в САЩ на различни дати в различните щати, докато с проблема не се заема Сара Джоузеф Хейл, редактор на изданието “Гуди’с Лейди’с Бук”. Повече от 30 години тя пише писма на губернаторите и президентите, като им предлага Денят на благодарността да бъде признат за национален празник.
Накрая, през 1863 г., US президентът Ейбрахам Линкълн официално обявява, че Денят на благодарността ще бъде честван в последния четвъртък на ноември във всички щати и от всички вярващи.
През 1939 г. тогавашният американски президент Франклин Рузвелт изтегля с една седмица напред празника. Идеята била по този начин да се увеличи със седмица времето, през което американците купуват подаръци за Коледа. Въпреки това в някои щати денят се чествал на новоопределената дата, а в други – продължавали да празнуват в последния четвъртък на ноември. Две години след изтеглянето на празника седмица напред обаче е решено Денят на благодарността се върне в последния четвъртък на ноември, като продължава да бъде отбелязван и до днес.
Денят на благодарността не минава без традиционното хапване на пуйка. Този обичай е поставен от Бенджамин Франклин, който искал да направи животното национален символ на Америка. Той избрал птицата, защото тича бързо, хитра е, с остро зрение, а има и величествена осанка. Така постепенно пуйката се превръща в задължителната храна за празника. Прието е да се гарнира и със сос от боровинки.

Голямото коледно пазаруване в САЩ стартира в петъка след Деня на благодарността. Всяка година по това време традиционно милиони американци се втурват в магазините, за да изберат първите подаръци за най-близките си хора.
В този ден, известен още и като “Черния петък”, магазините правят между две трети и три четвърти от целия си оборот за годината, показват проучванията.
Най-голямата верига магазини в Америка “Уол Март” например миналата година след Деня на благодарността регистрира рекордни продажби на стойност 1,52 млрд. долара. Най-много се търсят детски играчки, украшения за елхата и козметични продукти.

Празници на САЩ

1 януари
New Year’s Day Първият ден от новата година
20 януари
Inauguration Day Встъпване в длъжност на президента
3-ят понеделник на януари
Martin Luther King, Jr. Day Рожденият ден на Мартин Лутър Кинг, младши
3-ят понеделник на февруари
Presidents’ Day (Washington’s Birthday) Денят на президентите
последният понеделник от май
Memorial Day (Decoration Day) Денят на загиналите във войните
4 юли
Independence Day Денят на независимостта
1-ят понеделник на септември
Labor Day Денят на труда
2-ят понеделник на октомври
Columbus Day Денят на Колумб
11 ноември
Veterans Day Денят на ветераните
4-ят четвъртък на ноември
Thanksgiving Day Денят на благодарността
25 декември
Christmas Рождество/Коледа

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории