Последни Рецепти
Последни Статии

Не на есенната депресия

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Шоколад и шарени, ярки цветове подобряват настроението
или защо оранжевото е любимия ми цвят:)

Броят на щастливите хора е пропорционален на слънчевото време.
Колкото повече слънце, светлина и топлина толкова повече щастливи хора.
И когато настъпва унилото време на есента, на дърветата без листа, на студения вятър и смяната на часовото време, когато отиваме и се прибираме от работа по тъмно тогава все повече хора започват да се оплакват от липса на настроение, апатия, меланхолия … да, метереологичните условия могат да бъдат предпоставка за депресия – през есента все повече хора започват да се чувстват потиснати.

venec-esen
есенен венец, със сухи цветя, но създава настроение и внася красота в деня… един шал, топъл и в такива цветове също създава настроение

Обяснението е просто – след края на лятото, на дългите летни дни, морето и почивката настъпва влошаване на времето, денят започва да става все по-кратък и настроението на хората започва да се влошава без видима, конкратна причина.
С настъпването на есента и светлината на деня се променя – вече не е ярко, силно слънце на лятото, а меката, златна светлина на есента, която се редува от дългите дъждовни дни.
С настъпването на есента дрехите стават различни, цветовете са различни, това променя и настроението.
И на фона на унилото есенно време новините, които ни заливат – те също ни потискат

Какво различава лошото настроение от депресията? За да бъде депресия трябва да има и физическо отражения – може да е загуба на апетит, безсъние, да се чуствате така, както когато сте болен от грип. И това състояние продължава повече от седем дни.

Ние сами можем да се предпазим от депресията!
Трябва да погледнем позитивно на нещата! Във всяко нещо може да се открие и да се намери хубавата страна. Ако вечерта на излизане от офиса трамвая тръгне под носа ви, не трябва да казвате, че губите 10 мин, а да се огледате навън, да погледнете към небето, към златните листа или просто да повървите до следващата спирка.

Оранжево, жълто, светлозелено, веселите цветове, които подобряват настроението. Ако не искаме да рискуваме с жълт костюм като Мишел Обама, можем да имаме своето огнено петънце – шал, ръкавици, колие.

Шоколада също помога в борбата с депресията. Той действа на същите мозъчни центрове, Зартова хапвайте щоколад за добро настроение – черен натурален шоколад, поне с 70% какао – едно или две блокчета за настроение.

Друго, което помага срещу депресия това са малките удоволствия – гореща вана, контрастен душ, разговор с приятел на кафе, хубава музика. Трябва да се грижим за себе си и нашето настроение. Ако ние не го правим за нас, няма кой друг да го направи.

факти
Около 20 на сто от хората, са склонни към депресия. Всеки пети човек е по-податлив на меланхолията и тъгата.
Флегматиците са по-предразположени към депресия, докато холериците са склонни да изпадат в мании.

Има две различни форми на депресията.
Първият вид е клиничната депресия. При нея човек е толкова потиснат, че не може да стане от леглото.
По-леките форми на депресия, с които сме свикнали в ежедневието, са свързани със загуба на апетит, апатия, нежелание за забавление, проблеми със съня, появяват се торбички под очите и човек е в минорно настроение. Ако не бъдат взети мерки обаче, дори леките форми на депресия могат да доведат до сериозни психически сътресения

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории