Последни Рецепти
Последни Статии

шоколад

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Шоколад
или защо толкова много обичаме шоколад

В шоколада се съдържат голямо количество физиологично активни вещества – теобромин и кофеин. Те стимулират сърдечно-съдовата и нервната системи.
Шоколадът повишава настроението, като стимулира производството на хормона на радостта – серотонин. Освен това, в умерени количества шоколадът действа успокояващо на организма.

Плюсове: шоколадът стимулира нервната и сърдечно съдовата система и защитава от вредното действие на свободните радикали.

Минуси: шоколадът води до превъзбуда преди сън и може да предизвика главоболие.

В шоколада се съдържа голямо количество полифеноли – флавоноиди, чието количество в 100 гр шоколад се развняват на пет ябълки, четири чаши чай или две чаши червено вино.
Флавоноидите възпрепятстват отлагането на плаки по стените на кръвоносните съдове и по този начин предпазват от инсулт и инфаркт.
Още една разновидност на съдържащите се в шоколада полифеноли са катехините. Те са мощни антиоксиданти, т.е. помагат да организма в борбата срещу свободните радикали.
Съдържащата се в какаовото масло стеаринова киселина (до 70%) понижава равнището на холестерола в кръвта.

Към вредните съставки на шоколада следва да се отнесе танинът. Той може да предизвика главоболие у хора с вече стеснени в резултат на отлагания кръвоносни съдове, а употребата на шоколад пред сън може да доведе до безсъние и несвоевременна бодрост.
Всички положителни качества на шоколада се дължат на съдържащото се в какаовите зърна, избирайте варианти с максимално съдържание на какао. Такъв е например горещия шоколад, в който количеството какао се поне 70%.
И още нещо – в шоколадът не трябва да има никаква друга мазнина освен тази от какаовото

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории