Последни Рецепти
Последни Статии

Малки готварски тайни за пилето

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Малки готварски тайни за пилето
Хапвайте пилешко
Птичият грип умира за 15 минути при температура 80 градуса по Целзий

Заради вируса на грипа от смъртоносния щам H5N1, който мори птиците, голяма част от хората се отказаха от пилешките деликатеси. Лекарите обаче са единодушни, че при правилно съхранение и обработка на птичите храни риск за здравето няма.
За да имате гаранции за качеството на месото, е добре да го купувате от проверени и сигурни магазини, които се наблюдават от ветеринарни инспектори. (От години купувам пиле и пилешко само от Метро)

Топлинната обработка обаче зависи от всеки един от нас.
Микробиолозите уверяват, че вирусите от щам H5N1 загиват при температура 80 градуса по Целзий. Според чл. кор. проф. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология при БАН, птичето месо е безопасно, ако се обработва топлинно при тази или по-висока температура в продължение на 15 минути. Като се съобразяваме с това изискване, можем да обогатим менюто си с достатъчно белтъчни храни. Отдавна се знае, че месото на пернатите съдържа незаменими аминокиселини които са балансирани в благоприятно за организма съотношение.

При това преобладават белтъчини, съставени от миозин и миоген. Чрез птичите храни и особено от бялото месо получаваме микроелементите калций, фосфор, желязо. В по-малки количества са калият и магнезият. Доставяме си и
ценните витамини В1, В2 и РР. Те обаче не се съдържат в птичите консерви и колбаси (от години не купувам колбаси, кремвирши и консерви, защото не знам какво точно съдържат). Повишено внимание изискват птичите храни с повече мазнина, например от патица или гъска.

С по-ниско съдържание на мазнини е месото на пилето. То е нискокалорично, средно 100 грама продукт доставят 125 калории, за това се включва в диети срещу излишни килограми и сърдечно-съдови заболявания. Задължително е обаче да се изхвърля кожата на пилето, която при консумация внася т.нар. празни калории в човека и увеличава лошия му холестерол.

Диетолозите твърдят, че най-добрата кулинарна обработка на птичето месо е печенето. Чрез нея се намаляват мазнините, докато белтъчините и другите полезни съставки се запазват.
Варенето е също подходящ начин за обработка и особено се препоръчва на хора със затлъстяване, сърдечносъдови и стомашно-чревни проблеми.
С пърженото птиче месо обаче не бива да прекаляват дори и здравите поради многото мазнини в него.

Използвани маркери:
пиле,рецепти пиле

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории