Последни Рецепти
Последни Статии

Дишайте и отслабвайте

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Много диети. Различни. Основно са за отслабване. Цял бизнес е. И на този фон идва изследване на учени от Австралия, които изучват обмяната на веществата на мискроскопично ниво. Те стигат до извода, че мазнините могат да бъдат издишани чрез белия дроб.

Основният орган, отговорен за топенето на мазнините е… белият дроб.

dieta kantar

Но те ни предупреждават, че само с дишане не се отслабва, необходими са и тренировки.
Какво се случва, когато мазнините се разграждат на съставните им части? Химическите връзки се разрушават – процес, при който се освобождават топлина и “гориво” за мускулите. Атомите, от които са съставени мазнините, обаче се запазват, и по-голямата част от тях напускат тялото като въглероден диоксид чрез белия дроб.
Приетите от храната мазнини се складират в тялото в клетки, наречени адипоцити, под формата на съединения, известни като триглицериди. Триглицеридите са съставени от три типа атоми – въглеродни, водородни и кислородни. Когато се разграждат, около една пета от тях образуват вода, а четири-пети – въглероден диоксид. Водата се изхвърля чрез урина, изпражнения, пот, дъх, сълзи и други телесни течности и се възстановява чрез прием на питейна вода. Издишаният въглероден диоксид обаче може да бъде възстановен само чрез храна или прием на течности като плодов сок, мляко или напитки с добавена захар.
“Тази биохимия не е непозната, но досега изглежда никой не е правил подобни изчисления. Резултатите от настоящото изследване показват, че белият дроб е основният отделителен орган с роля в отслабването”, пишат в “Бритиш медикъл джърнъл”.
Специалистите отчитат, че човек губи средно 200 г въглерод всеки ден, като около една трета от количеството се отделя по време на сън. Заменяйки един час почивка с умерено интензивна тренировка, например бягане, води до изхвърлянето на 40 г въглерод от тялото, увеличавайки общото количество с около една пета до 240 г.
В заключение изследователите казват, че ако искат да поддържат теглото си, хората трябва да балансират между количеството приемана храна и изгарянето и издишването на мазнините.
“Отслабването изисква освобождаването на складирания в мастните клетки въглерод. Това потвърждава често повтаряния рефрен “Яжте по-малко, движете се повече”, казват изследователите.
В придружаващ коментар професорът по ендокринология д-р Том Барбър от университета на Уоруик, Великобритания, приветства настоящото изследването като интересно, новаторско и разбиващо погрешното схващане, че телесните мазнини само се “изгарят” като енергия. “Това обаче не променя здравното послание за необходимостта от физическа активност в борбата срещу излишното тегло”, казва експертът

Кислородът – още един начин за отслабване?!
дишайте правилно! дишането е в основата на йога

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории