Последни Рецепти
Последни Статии

Кислород и отслабване?! или как помага правилното дишане

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Кислородът – още един начин за отслабване?!
дишайте правилно! дишането е в основата на йога

кислородна диета, бих го нарекла така … Когато преди години започнах да се занимавам с йога, смятах, че дишането е най-лесната част, какво толкова дишам, човек винаги диша докато е жив, какъв по-естествен процес от този … Работех по 12 часа на компютър, работех с хора и решавах важни неща в движение … сигурно затова съм си мислила така за правилното дишане. След това започнха да се занимвам с айкидо и можеби на втората година активни тренировки разбрах, че то това дишенето не е нито лесно, нито е лесно да се научи, ки-дишане – или изкуството как да управляваш енергихните потоци като се научиш да дишаш правилно. Тогава постигнах и първите си резултати с правилното дишане. Когато започнах да се занинмавам с тай чи стана спонтанно и отказването на цигарите, защото трябваше да се диша.

За да се избегне натрупването на килограми или да се загубят навиците за здравословно хранене, трябва да се диша правилно, твърдят специалисти от университета на Копенхаген.
Ако организмът не разполага с достатъчно кислород, метаболизмът се забавя, а заедно с това и изгарянето на мазнините – за “унищожаването” на един грам мазнини са необходими два литра кислород.

Т.нар. кислородна диета, препоръчвана от датските учени, е на практика дихателна гимнастика, състояща се от три фази. За постигането на пълен ефект тя трябва да се изпълнява на открито или в добре проветрено помещение поне два пъти дневно.
В началото с дишането се цели повдигане на корема и диафрагмата – основните “инструменти” на дишането, които с годините атрофират.
След това дишането трябва да се задържи за няколко секунди, последвано от дълбоко и пълно издишане.
“Упражнението може да бъде повтаряно, докато се появи леко замайване. Това е доказателство, че нивото на кислорода в кръвта се е повишило и че той е достигнал мозъка, сърцето и целия организъм.”

Бета-каротинът и витамин Е са полезни за белите дробове
Най-доброто решение за правилното дишане си остава отказането на цигарите, или време е да се изпуши последната цигара

Диетата, богата на бета-каротин, подобрява работата на белите дробове както при непушачите, така и при заклетите пушачи, съобщава специализирането издание Thorax.
Френските изследователи изясняват, че при непушачите, в кръвта на които се определя най-висока концентрация на бета-каротин, функциите на белите дробове с увеличаването на възрастта страдат в най-малка степен. Същата зависимост се наблюдава и при пушачите с висока концентрация на бета-каротин в кръвта.

Бета-каротинът представлява разновидност на витамин А и притежава антиоксидантни свойства (възпрепятства образуването на свободни радикали, които повреждат действието на клетките). Той се съдържа в най-големи количества в морковите, червените чушки, тиквата, мангото и други червени и оранжеви плодове и зеленчуци, а също в спанака и броколи.
Витамин Е също е силен антиоксидант. Основни източници на витамина са растителните масла, авокадото, слънчогледовото семе, мазната риба и яйцата.

Положителният ефект на бета-каротина и витамин Е е свързан с техните антиоксидантни свойства: тези вещества блокират свободните радикали, образуващи се в белите дробове под въздействието на тютюна и други фактори, например замърсяващите агенти, съдържащи се във въздуха.
Същевременно учените предуперждават, че въпреки положително им влияние върху функционирането на белите дробове, тези вещества не са способни да предпазят пушача от рак и други сърдечно-съдови заболявания, а най-доброто решение на този проблем остава отказът от цигарите.

Недостигът на кислород може да е причинен както от натоварване, така и от различни заболявания.

Здравият човек дори не забелязва как диша. Той се замисля за това само когато “не му достига въздух”.
Задухът се появява всеки път, когато организмът, стремейки се да поддържа необходимото за живота ниво на кислород в кръвта, ускорява дихателните съкращения. Сигналът за недостиг на кислород постъпва в главния мозък и активира дихателния център, който на свой ред ускорява темпа на дишането.
Задухът е реакция на повишеното физическо натоварване: ускорено темпо на ходене, тичане за автобус и т.н.
За възстановяването на нормалното дишане понякога е необходимо време.
Рецептата за борба със задуха всъщност е много проста: физически упражнения и повече ходене. Мускулите на “кабинетния” човек работят наполовина, а техните съкращения са недостатъчни, за да поддържат работата на сърцето.
Затлъстяването и анемията също могат да предизвикат проблеми с дишането, но най-често причина са заболяванията на сърдечно-съдовата система и белите дробове.
Белите дробове не болят. За проблеми с тях може да се съди само по косвени признаци като задуха.
За да се определи къде именно е нарушено преминаването на въздуха, се прави специално изследване – определяне на функциите на външното дишане. При нужда се прибягва и до бронхоскопия, при която ясно могат да се наблюдават трахеите и бронхите.
Понякога задухът може да сигнализира за недостатъчност на кръвообращението или отоци на белите дробове. Ултразвуковата диагностика на дейността на сърцето, денонощното изследване на сърдечния ритъм и електрокардиографското наблюдение могат да изяснят истинската причина за забързаното дишане при сърдечна патология.
Ако задухът възниква в състояние на покой, това е сигнал за сериозни нарушения в работата на организма. Внезапният задух може да бъде следствие на емболия, а през нощта по време на сън – резултат от срив в сърдечния ритъм, развитие на остра сърдечна недостатъчност, пристъпи на сърдечна или бронхиална астма. Всички тези случаи се нуждаят от незабавна медицинска помощ.
Често задухът може да възникне на фона на емоционално натоварване. Силното вълнение, гневът, безпокойството и страхът засилват производството на адреналин. Затруднява се дейността не само на сърцето, но и на белите дробове. След преминаване на стресовата ситуация се нормализира и дишането.
Задух възниква и при тиреотоксикоза (свръхпроизводство на хормони в щитовидната жлеза) или захарен диабет.
Някои лекарства също могат да създадат проблеми с дишането. А внезапният задух при децата може да бъде свързан с попадането на чуждо тяло в дихателните пътища.
В много от случаите проблемите с дишането са симптом на заболяване. Затова най-добре е да се потърси консултация с личния лекар или със специалист.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    xrisi // May 8th, 2006 at 9:38 am

    statiqta e interesna, no avtoryt ne e kazal v kakvo to`no se systoi pravilnotot di6ane, kak to4no se pravi, kakvi sa tehnikite koito e nau4il.