Последни Рецепти
Последни Статии

Добрата сделка трябва да се полее

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Добрата сделка трябва да се полее
Напитките не се смесват безразборно, а се спазват строги правила. Не морете чужденците с ракия за аперитив

В света на бизнеса има моменти, когато алкохолът се изключва – например при водене на преговори.
Има и такива, когато се препоръчва – например, за да се полее успехът на преговорите, в заведение, разбира се. Бизнесмените често обядват и вечерят заедно и това също е повод да изпият няколко чаши. И да “счупят леда”, както се казва. У нас си имаме традиции, които понякога учудват или затрудняват чуждестранните ни партньори. Зелевият сок на следващата сутрин след препиване едва ли е рецептата, с която ще влезем в Европейския съюз.

Най-често на Запад за аперитив предлагат бяло вино. Особено изискан и скъп аперитив е шампанското – френското, разбира се:)

“Няма да смесвам”, такава закана можете да чуете често у нас. Всеки с вкусовете си, само че при правилно хранене смесването на напитки е напълно в реда на нещата. Даже е задължително, за да изпъкнат достойнствата на изисканата кухня. Напитките, разбира се, не се смесват безразборно, а се спазват доста строги правила.

Ние, българите,
учудваме света
с навика си да започваме обяда или вечерята със силна аперитивна напитка – традиционно ракия, в наши дни за престиж – уиски.
Чужденците, попаднали в българска среда, възпитано следват примера на домакините и отпиват от чашата със силен алкохол заедно със салатата и туршиите в началото на пиршеството. Тяхното объркване обаче би трябвало да ни накара да се замислим. Никога не трябва да забравяме как постъпват хората по други краища на света.
Французите например хапват салатата в края на менюто, а силният алкохол е резервиран за след десерта. Особено на вечеря, когато се пие повече. А цял свят се учи именно от французите.
Българка, работила дълги години в Брюксел, учуди домакините си от европейско посолство, когато на техен прием като аперитивна напитка си поръча шери. Всички други присъстващи българи вече разклащаха леда в чашите с уиски, а домакинът чистосърдечно възкликна: “Личи си, че идвате от Брюксел!” Това беше комплимент, разбира се.

Най-често на Запад за аперитив предлагат бяло вино
. Особено изискан и скъп аперитив е шампанското – френското, разбира се. При български условия можем да следваме световната практика за аперитив да се предлага бяло сухо вино. Добри варианти са някои коктейли – лонг- дринк на основата на чинцано, кампари, разредено с портокалов сок, джин-тоник. Може и уиски с много газирана вода.

На масата – вино
Вече на масата започваме с по-леките блюда, придружени с бяло сухо вино.
Бялото вино е единственото подходящо за риба, суфле, зеленчуков пай, солени палачинки.
След това идва основното ястие, с което по правило върви червено сухо вино.
С дивеч вървят по-тежки, отлежали вина, с пилешко или с италианска кухня – лазаня, канелони – по леки, по-бистри.

Ако изборът зависи от вас, напоследък много добри български вина имат етикети на гърба на бутилката, които съветват с какви блюда да се предлагат.

Прекарвайте повече време в подбор на вината, не разчитайте на късмет. Това не е лотария.
Бялото вино, разбира се, се сервира изстудено, а червеното – съвсем леко охладено или на стайна температура.
Белите вина се отварят при сервирането им, а червените трябва да бъдат отпушени предварително, като бутилките се оставят “да подишат” около половин час преди разливането.

Домакинът е длъжен да вкуси виното пръв и да се увери, че е добро. Най-често лоши тапи са причината вината да се оказват негодни за пиене. Затова е полезно домакинът да погледне външния вид на корковата тапа – ако е почерняла, лигава или раздробена, значи виното е развалено.

На много хора стомахът им не понася добре червените вина. Затова няма нищо нередно, ако продължат на бяло вино по време на обяда или вечерята. Все пак може би е необходимо да се посочи, че количествата, които се очаква да изпиете с предястието и основното ястие, не са повече от 1-2 чаши от всяко вино.
Ако на някой му се е
отворила глътка
добре е да знае, че подходящото време и място да му отпусне края е чак на финала на вечерята, с дижестивните напитки. Важно е домакинът да се погрижи през цялото време заедно с виното да се долива и вода, което позволява по-добре да се вкуси следващата напитка. И да не пиете алкохол, за да си утолявате жаждата.

Някои хора предпочитат бира. Добре е да знаят, че при изискана обстановка
бирата “простее”
А тези, които не пият, биха могли да се направят, че отпиват от чашата. Изключваме ситуацията с бизнесмени, дошли от арабските страни, когато е по-добре изобщо да забравим за алкохола.

Ето, вече идва десертът.
Идеалното е тук да се сервира шампанско. После идват кафето и дижестивните напитки, които се наричат така, защото подпомагат храносмилането.
Най-добре е, ако имате възможност да смените масата – да се настаните по-удобно, например на мека мебел. Тук е и мястото да се запуши, като домакинът може да предложи пури.

Сух скоч се пие накрая
Широкият избор от дижестивни напитки радва душата. Има традиционни дижестиви, които наистина ви спасяват от киселини и стомашни мъки, свързани с преяждането и смесването на различни видове алкохол. Макар и страхотно ефикасни, за съжаление те са доста горчиви – като унгарския “Уникум”, немския “Йегермайстер” или италианската “Фернет-Бранка”, която има точно вкуса на давилови капки. Може би затова дамите често предпочитат силно ароматни ликьори като “Коантро”, “Гран Марние”, “Трипъл сек”. Успешно се харчи също сметановото “Бейлиз”, бадемовото “Амарето”.
Господата се насочват към отлежалия коняк или арманяк, които се сервират в чаши балон – колкото по-огромни, толкова по-добре.
На Запад в този момент предлагат граппа, което си е италианска гроздова, и ние можем със самочувствие да извадим своите най-изискани ракии, пред които граппата не струва нищо. Калвадосът пък е твърде приятна ябълкова ракия от Нормандия, а най-хубавите крушови ракии са швейцарските. Всички те са подходящи за дижестиви.

Дойде моментът и любителите на уиски да получат своето. Познавачите предпочитат отлежалия скоч сух, без лед, но вариантите on the rocks и лонг-дринк със сода са също възможни. За добрите домакини в наши дни е въпрос на престиж да сервират уиски и различни ликьори от кристални декантери. За цялото това великолепие от дижестиви обикновено са приготвени и куп различни по форма чаши, които в много от случаите са единствено подходящите за съответната напитка. Важно е домакинът да се е погрижил за достатъчно лед в две разновидности – на бучки и в смлян вид, какъвто е подходящ за някои видове коктейли.

Георги Готев

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории