торта с цитрусови плодове
Добави към моето меню
торта с цитрусови плодове
рецепта за торта с много плодове и домашен крем, една краисва торта, която приготвям през зимата
киви, портокал, мандарина, банан и др. цитрусови плодове по избор
2 пакета желатин
1 с. л. захар
1-2 щипки лимонтозу
за тестото:
3 жълтъка
200 брашно
110 г захар
80 г краве масло
кора от 1/2 лимон
за крема:
500 мл прясно мляко
7 -8 с.л. захар
2 жълтъка
5 с. л. нишесте
кора от 1/2 лимон
1 ванилия
В купа се смесват брашното, захарта, маслото и солта, прибавят се жълтъците и се овкусява с настърганата лимонова кора, след което се омесва гладко тесто.
Тавата за печене се намаслява, върху нея се разстила тестото с дебелина 1/2 човешки пръст и по краищата се оформя малко ръбче. Пече се до златисто 15-20 минути при температура 180 градуса и се оставя да се охлади.
За крема се кипва млякото със захарта. Нишестето се разтваря в 3-4 с. л. прясно мляко, разбърква се добре и се прибавя към разбитите жълтъци. Овкусява се с ванилията и отново се разбърква.
Жълтъчно-нишестената смес се прелива при горещото млякото със захарта и се бърка енергично, докато започне да се сгъстява. Овкусява се с настърганата лимонова кора и се оттегля от котлона.
Охладеният блат се намазва с изстиналия крем. Плодовете се нарязват на фини шайби и се подреждат върху крема според вкуса на готвещия.
Желатинът се приготвя, като се накисва за няколко минути в студена вода. След като омекне, се поставя на слаб котлон и се бърка, докато се разтвори напълно, като се внимава да не кипне. С приготвения желатин се намазват подредените плодовете.
Идея: домашният крем може да бъде заменен с разбита сметана, а плата може да бъде и готов