Последни Рецепти
Последни Статии

Зимнина с чушки

Добавено в Консерви и зимнина

Добави към моето меню

Зимнина с чушки
Есента е време за подготовка за зимата. Предлагаме Ви няколко рецепти е чушки

Пиперица
3 кг чушки
1 кг моркови
1/2 зелка, около 1,5 кг
1/2 глава целина
сол на вкус, окло 3 – 5 с.л.
1 л вода

Чушките се измиват, почистват се от семето и дръжките и се нарязват на ивици. Морковите се остъргват и се нарязват на колелца. Зелето се нарязва на ивички. Продуктите се редят в голям буркан, като помежду им се слага ситно нарязаната целина. Заливат се със саламура, приготена от водата и солта. Саламурата се претака през ден до готовност на туршията.

Парени чушки
10 кг чушки
300 г сол, 2 л оцет, на вкус
4 -5 глави чесън
листа целина
Приготвя се саламура от водата, солта и оцета, слага се на котлона да заври. В нея се пускат измитите чушки. Оставят се да преседят в нея 5-10 мин, след което се изваждат и оставят да изстинат. Попарените чушки се нареждат в буркани, като между тях се слагат скилидки чесън и листа от целина. Туршията се залива с изстиналата саламура и се държи на студено.

Мариновани камби
2 кг червени камби
зърна черен пипер и бахар
дафинов лист
4 с.л. захар
4 ч.л. сол
200 мл оцет
4 с.л. олио
Камбите се почистват от семето и се поставят в буркани, като във всеки един се слага и част от подправките. Долива се вода. Бурканите се затварят с капачки и се стерилизират в продължение на 15 мин (след завирането на водата).

Пукани чушлета
5 кг люти чушлета, може да се приготви и от чушки върхари, тогава е вкусна и не е люта
200 г сол
250 г захар
1 л оцет, магданоз, чесън, черен пипер, сол на вкус
олио за заливане
Чушките се опукват леко на котлон. Накисват се в смес от солта, захарта и оцета. Така отлежават 12 часа. Нареждат се в буркани, като помежду им се слагат чесън, черен пипер, магданоз. Отгоре се заливат с малко изпържено олио.

Лютеница
5 кг червени чушки
8 патладжана
2 кг домати
сол на вкус
2 и 1/2 чаени чаши олио
Чушките и патладжаните се опичат, обелват и смилат заедно с доматите. Получената смес се посолява на вкус и се слага да ври, като се бърка непрекъснато. Когато започне да се сгъстява, се доливат 2 и 1/2 чаени чаши олио. Лютеницата продължава да се бърка, докато лопатката започне да остава трайни следи по дъното на тавата. Насипва се в малки буркани, докато е още топла. Те се затварят едва след като сместа изстине напълно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

2 Comments

  1. 1
    katya // October 9th, 2006 at 1:13 pm

    шест,добри са

  2. 2
    Нора // February 21st, 2007 at 11:57 pm

    Аз съм ги приготвяла тези рецепти и ви уверявам,че са много вкусни!Пробвайте!!!