Зимнина с чушки
Добави към моето меню
Зимнина с чушки
Есента е време за подготовка за зимата. Предлагаме Ви няколко рецепти е чушки
Пиперица
3 кг чушки
1 кг моркови
1/2 зелка, около 1,5 кг
1/2 глава целина
сол на вкус, окло 3 – 5 с.л.
1 л вода
Чушките се измиват, почистват се от семето и дръжките и се нарязват на ивици. Морковите се остъргват и се нарязват на колелца. Зелето се нарязва на ивички. Продуктите се редят в голям буркан, като помежду им се слага ситно нарязаната целина. Заливат се със саламура, приготена от водата и солта. Саламурата се претака през ден до готовност на туршията.
Парени чушки
10 кг чушки
300 г сол, 2 л оцет, на вкус
4 -5 глави чесън
листа целина
Приготвя се саламура от водата, солта и оцета, слага се на котлона да заври. В нея се пускат измитите чушки. Оставят се да преседят в нея 5-10 мин, след което се изваждат и оставят да изстинат. Попарените чушки се нареждат в буркани, като между тях се слагат скилидки чесън и листа от целина. Туршията се залива с изстиналата саламура и се държи на студено.
Мариновани камби
2 кг червени камби
зърна черен пипер и бахар
дафинов лист
4 с.л. захар
4 ч.л. сол
200 мл оцет
4 с.л. олио
Камбите се почистват от семето и се поставят в буркани, като във всеки един се слага и част от подправките. Долива се вода. Бурканите се затварят с капачки и се стерилизират в продължение на 15 мин (след завирането на водата).
Пукани чушлета
5 кг люти чушлета, може да се приготви и от чушки върхари, тогава е вкусна и не е люта
200 г сол
250 г захар
1 л оцет, магданоз, чесън, черен пипер, сол на вкус
олио за заливане
Чушките се опукват леко на котлон. Накисват се в смес от солта, захарта и оцета. Така отлежават 12 часа. Нареждат се в буркани, като помежду им се слагат чесън, черен пипер, магданоз. Отгоре се заливат с малко изпържено олио.
Лютеница
5 кг червени чушки
8 патладжана
2 кг домати
сол на вкус
2 и 1/2 чаени чаши олио
Чушките и патладжаните се опичат, обелват и смилат заедно с доматите. Получената смес се посолява на вкус и се слага да ври, като се бърка непрекъснато. Когато започне да се сгъстява, се доливат 2 и 1/2 чаени чаши олио. Лютеницата продължава да се бърка, докато лопатката започне да остава трайни следи по дъното на тавата. Насипва се в малки буркани, докато е още топла. Те се затварят едва след като сместа изстине напълно.
шест,добри са
Аз съм ги приготвяла тези рецепти и ви уверявам,че са много вкусни!Пробвайте!!!