Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепта за домашен хляб

Добавено в Наши гости

Добави към моето меню

Рецепта за домашен хляб
споделена от Галя Петрова
Днес се пробвах да направя домашен хляб -това е резултата.Получи се много добре.

домашен хляб

Това е рецептата:

Продукти
1 жълтък
1 с.л. олио
1 с.л. масло
1 ч.л. сол
1 кг. брашно
1 пак. мая за хляб, прясна

Начин на приготвяне

Затопляме малък емайлиран съд, отнемаме го от огъня и наливаме 1 кафена чашка хладка вода. Слагаме маята за хляб и с чаена лъжичка я разбъркваме, докато получим рядка каша. В кръгла тава пресяваме брашното. Ако го пресеем и втори път ще бъде още по-добре, защото то се аерира. В средата правим „кладенче“ (вдлъбнатина). В него сипваме солта и разбитата на кашица мая, която обаче не сме оставили да шупне. Бъркаме отначало с лъжица, наливайки постепенно хладка вода (2 ½ чаени чаши хладка вода, може и повече), след което с набрашнени ръце започваме да месим. Държим до тавата чиния с пресято брашно и от време на време потапяме ръцете си в него. Тестото месим, като го прегъваме и го натискаме с кокалчетата на прегънатите си пръсти. Ако е необходимо, добавяме още брашно, за да стане гъсто тестото и да не лепне по ръцете ни. Месим тестото, докато стане твърдо и гладко.
След това поставяме тестото в намазана с олиото тава, покриваме го с кърпа и го оставяме на топло да втасва в продължение на 2-3 часа. При втасването тестото увеличава обема си. Ако невтасалото тесто стига до половината от височината на тавата, то втасалото тесто изпълва цялата тава.
Разтопяваме маслото и намазваме с него тавата, в която ще печем хляба.
Поставяме тестото и отгоре го намазваме с разбития жълтък. С вилица през 4-5 см. набождаме хляба.
Печем хляба на силна фурна десетина минути, после продължаваме на умерен огън.
Когато хлябът се зачерви равномерно, тогава той е опечен. Изваждаме го, докато е топъл, напръскваме горната му кора с вода и го покриваме с чиста кърпа. Така го оставяме да престои докато изстине, а не го режем докато е топъл, защото тогава той образува дебела кора и става клисав.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории