Рецепта за домашен кетчуп
Добави към моето меню
Рецепта за домашен кетчуп
Вкусен е със спагети и с пица и с колбаси. Но ако е домашно приготвен, а не пълен с химия и Е-та.
Продукти:
15 л доматен сок
1 л вода
1 кг захар (зависи от вашите предпочитания може и 2 кг)
300 мл 6% оцет
100 г сол (зависи от вашите предпочитания може и 200 г)
300 г пшенично нишесте, бяло
За извлека от подправки
150 мл оцет
2 г кориандър
5 г кимион
5 г бахар
3-4 листа дафинов лист
5 г черен пипер
Начин на приготвяне
• Доматеният сок се приготвя като се отделят семената
• Слага се в голям съд на печката и се вари докато изври около 1/3 от него
• Добавя се приготвения захарен сироп. Кетчупа се бърка докато се посгъсти за да не загори
• Сваля се от огъня и се добавя разбитото с вода нишесте, оцета, сол и извлека от подправки
• Извлека от подправки се приготвя като оцета се загрява и в него се добавят сложените в парче марля дафинови листа и смлени подправки
• Кетчупа се слага обратно на котлона и се разбърква докато заври. Още топъл се разсипва в затоплени бурканчета и се запечатват.
• Така може да се съхранява около 1 месец на хладно. Може да заварите бурканите 10 мин от момента на завиране.
Идея за рецептата и снимка Tsonka Tasheva