Последни Рецепти
Последни Статии

Шотландия забранява ГМО културите

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Шотландия забранява ГМО-културите
Шотландия ще стане първата страна в ЕС, в която отглеждането на генно-модифицирани земеделски продукти е забранено. Това й позволяват новите правила в Европейския съюз, както и автономният й статут.

gmo ban scotland

Шотландският министър на земеделието Ричард Локхед заяви, че вече е уведомил за намерението правителството на Великобритания. Преди това Шотландия трябва да се оттегли от европейското споразумение за отглеждане на ГМО-култури.
Ройтерс припомня, че ГМО-културите са широко разпространени в Америка и Азия, докато в Европа още текат спорове „за” и „против”. Еколози твърдят, че ГМО са опасни за хората и природата. Земеделци, компании-производители и генни инженери пък опровергават това.
Локхед коментира, че Шотландия е получила световна слава, благодарение на красивата си природа, а забраната на ГМО ще потвърди нейния имидж на чиста и екологична страна. Освен това местните потребители нямали особен интерес към ГМО-продуктите.

Мярката ще бъде въведена съгласно европейското законодателство, прието по-рано през 2015 г., което позволява на страните-членки да се откажат от отглеждането на подобни генномодифицирани култури.

В изявление на шотландското правителство се казва, че то ще внесе молба Шотландия да бъде изключена от европейските разрешения за отглеждане на генномодифицирани култури, включително и на вече одобрения сорт генетично модифицирана царевица и шест други култури, които очакват разрешение.

8 април е международен ден против ГМО

carevica gmo

Източник: theguardian.com Scotland to issue formal ban on genetically modified crops
Ministers aim to use recent EU powers to opt out of a regime that is expected to see greater commercial use of GM crops around Europe

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории