Домашен козунак
Добави към моето меню
Домашен козунак
Приготвени от Ели Сотирова-Стефанова
Продукти
5 яйца,
250 мл прясно мляко,
150 мл мазнина – свинска мас и олио,
250 г захар,
брашно за козунаци, около 1,2-1.3 кг
200 г стафиди,
100 г локум,
100 г орехи
1 пакетче мая (42 г)
Начин на приготвяне
• Разбъркваме маята /1 кубче/ с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и хладко прясно мляко, оставяме да бухне, след това прибавяме яйцата, част от мазнината и останалата захар.
• Постепенно добавяме брашното и започваме да месим тестото. Потапяме ръката в мазнина до измесването на меко тесто.
• Оставяме да втаса при 30-40 градуса, до удвояване на обема. Намачкваме 2-3 пъти по време на втасване.
• След това започваме да оформяме козунака, слагаме стафидите, орехите и локума.
• Оставяме да втаса отново във формата. Печем на 180 градуса за 30-40 мин.
• За получаването на хубав козунак “на конци” е важно продуктите да бъдат темперирани преди да се омеси. Темпериране – означава продуктите да бъдат със стайна температура, т.е. няколко часа да се извадят от хладилника яйца, да се внесе брашното в стаята, в която е около 25 градуса