Подготовка за Великден
Добави към моето меню
Подготовка за Великден
Рецепта споделена от Nadia Vladimirova
Продукти
1 кг брашно,
1 кубче мая (42 г)
7 яйца,
250 мл прясно мляко,
1 и 1/2 ч.ч. захар,
1 щипка сол,
125 г масло (със стайна температура),
5 ванилии,
настъргана кората от един лимон.
Начин на приготвяне
• Маята се разбива в хладкото мляко с щипка захар и малко брашно.Оставя се да шупне.
• В пресятото брашно се добавят разбитите яйца(като един жълтък се отделя за намазване),захарта,солта и маслото.Добавя се и вече готовата мая с млякото,ванилиите и лимонова кора.
• Замесва се меко тесто, ако лепне, се слага още олио при месенето. Оставя се на топло,намазано с олио,да втаса.
• Тестото разделих на три,като в едното добавих стафиди.Ако ги обичате, не ги щадете при добавянето им в тестото.Трябва да имате предвид,че тестото ще утрои обема си.
• Във второто сложих нарязан на ситни кубчета цветен локум.
• С третото тесто направих руло с течен шоколад.
• Вече подготвени и оплетени,козунаците се оставят да втасат,след което се мажат с жълтък, разбит с 3 с.л. пр. мляко. Поръсват се с кристална захар.
• Слагат се в незагрята фурна на 150-160 градуса.Пекат се около 25 минути