Торта с шоколад и малини
Добави към моето меню
Торта с шоколад и малини
Шоколадово-Малинов Мус Торта
Рецепта споделена от Fani Rivington
Първи опит… шоколад, малини и пак шоколад, черен, бял, сметана….. неустоим вълшебен вкус…
необходима е форма за торта: 9″ = 23 см торта
Продукти за блата:
3/4 чаша брашно – 187 гр. (използвам чаша от 200 мл)
2/3 чаена чаша – 166 гр. неподсладено какао на прах
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. бакпулвер
125 г безсолно масло
1 чаша и 2 с.л. кристална захар
2 големи яйца, при стайна температура
2 ч.л. ванилия екстракт
Шоколадов Мус
270 г (2 шоколада и половина) полусладък шоколад, нарязан на ситно
2 чаши и половина разбита подсладена сметана разделена на две
1 Щипка сол
2 ч.л. желатин на прах неподсладен
2 супени лъжици вода
Малинов Мус:
270 г (2 шоколада и половина) бял шоколад, нарязан на ситно
1 и 1/2 чаши пресни малини (аз ползвах замразени, които изцедих добре)
1 и 1/2 чаши сметана, разделена на две
1 Щипка сол
2 ч.л. желатин на прах неподсладен
2 супени лъжици вода
Ванилов мус:
270 г (2 шоколада и половина) бял шоколад, нарязан на ситно
1 и 1/2 чаши сметана, разделена на две
4 супени лъжици мед
1 Щипка сол
2 ч.л. желатин на прах неподсладен
2 супени лъжици вода
2 ч.л. екстракт от ванилия
За шоколадовото покритие:
1 бр 60 % натурален шоколад, нарязан на ситно
125 г готова разбита сметана
1 кутия пресни малини към 250 г
1 бр настърган шоколад
Направата на блат:
• Загрейте фурната до 180 С. Намажете тавичката с мазнина или назалепващ спрей за готвене, може да използвате и пергаментова хартия. Смесете заедно брашното, какао на прах, сол и бакпулвера в малка купа. Оставете настрани за кратко.
• Маслото поставете в тенджера на средно-слаб огън. Разбърква се докато се разтопи, добавете към него захарта и продължавате да разбърквате докато и захарта се разтопи. Да не се оставя да завари…
Свалете тигана от котлона и го оставете да се охлади настрана. След като се охлади, се добавят яйцата, едно по едно и се разбърква, трябва да се получи лъскава и гладка смес, добавете ванилията и сухите съставки – брашно и т.н.. и ги разбъркайте с помощта на шпатула.
• Изсипете в подготвената тавичка и печете в продължение на 22-24 минути, проверете с клечка за зъби дали блата е изпечен и не лепне. Преди да продължите, блата има нужда от пълно охлаждане. 25-30 мин.
• Подгответе си форма-пръстен с диаметър 23 см и височина най-малко 8 см, моята торта съм я правила във форма 30 см и е 8 см висока. Отстрани на формата сложете безцветно фолио или восъчна хартия и може да напръскате със готварски незалепващ спрей или намажете отстрани с мазнина, за да може краищата да не залепват и да бъдат равномерни, ивицата с фолиото може да е по-висока от формата.
Направата на шоколадовия мус:
• Внимателно поставете изпечения блат на дъното във формата. За 30 секунди в микровълновата сложете шоколада, начупен на парченца, 3/4 чаша сметана и солта в купа за микровълнова, като се разбърква на всеки 30 секунди, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка.
• Изсипете го в по-голяма купа, и го оставете да се охлади до стайна температура (за по-бързо аз сложих купата в студена вода), като се разбърква от време на време.
• Докато чакате сместа с шоколада да изстине, пригответе желатина. Смесете заедно желатина и студената вода в малка купа и го оставете настрана, докато желатина не попие водата. Когато шоколада е готов, сложете желатина в микровълнова купата за 15 секунди, за да се втечни. Смесете разтопения желатин и шоколада заедно.
• Добавете останалата 1 чаша с разбита сметана към шоколада и желатина, и след като се получи еднородна смес, покрийте блатът с нея. Охладете тортата за 25 минути, докато шоколадовия мус се втвърди, така че да може да се добави втори слой.
Малинов Мус
• Начупете на ситни парченца белия шоколад и го смесете с 1/2 чаша от разбитата сметана, и солта в купа за микровълнова. Процедурата е същата, както при по-горния шоколадов мус, чрез топене и охлаждане на шоколада, разбъркване и слагане на разтопен желатин, и смесване с останалата разбита сметана.
• В рецептата пише така: направeтe пюре чрез смесване на 1/2 чаена чаша пресни малини в блендер или кухненски робот. Изсипете ги през фина цедка, за да се отстранят семената, и накрая излизат към 1/4 чаша пюре от малини. Ама аз въобще не го направих така, бях извадила от фризера замразени малинки, изцедих им сока и си ги сложих вътре, 1 чаша на око… Накрая ги добавих към в сместа с белия шоколад, разбърках и ги разстлах равномерно върху слоя с шоколадовия мус. Отново го върнах в хладилника да се охлади, докато подготвях последния ванилов мус.
Ванилов Мус
• Накрая дойде ред и на последния ванилов мус. Смесва се белия шоколад, 1/ 2 чаша разбита сметана , мед и сол и отново се слага тази смес в купа за микровълнова. Прави се както по-горните слоеве, 30 секунди разбъркване, и отново 30 сек. до придобиването на еднородна смес. Добавяне на останалата сметана, обърква се всичко и се разстила върху малиновия мус. Оставя се в хладилника за 4 часа, или една нощ, за да се стегне добре. Да ви кажа честно, аз нямах много време да чакам толкова, сложих я във фризера за около час и така се стегна по-бързо, а и желатина помогна също. След това я преместих в хладилника и започнах да правя шоколадовото покритие.
• Шоколадът начупих на малки парченца и на водна баня го разтопих заедно със сметаната и непрекъснато бърках. Преди това махнах металния пръстен около тортата, а също и фолиото. Преместих тортата върху съответния картон или блюдо. Когато шоколада е готов, оставяме го да изстине малко и след това покриваме отгоре тортата с шпатула. Не се притеснявайте, ако не е гладко покритието на шоколада, тъй като след като се стегне, отгоре украсявате с малинки и настърган шоколад.
Оставя се в хладилника.
• За да разрежете тортата, ползвайте голям остър, гладък нож и често го измивайте между разрезите. За най-добър вкус оставяйте парчетата с тортата на стайна температура 10-15 минути преди сервиране.
Добре увита в хладилника, тортата може да престои в продължение на една седмица .
Надявам се, че съм била изчерпателна, ако не ви е ясно нещо, не се притеснявайте да питате. Правя я за първи път, така че приемам идеи и съвети. Заедно се учим най-добре! Добър Апетит!