Последни Рецепти
Последни Статии

Да направим домашен сладолед

Добавено в Десерти

Добави към моето меню

Сладоледът е удоволствие на лятото – вкусно, ледено, цветно… За съжаление и сладоледа се оказа продукт, който не знаеш от какво и как се прави.
Историята след която спрях да купувам сладолед се случи преди няколко години. След няколко дневен преход в Пирин, на автогарата си купихме голяма кутия шоколадов сладолед, който хапвахме с наслада в очакване на автобуса за София. Тогава обърнах внимание на съдържанието. Това беше и последната ми хапка купен сладолед. След това съм купувала само в Барселона и Венеция и то сладолед като за опитване, дегустация, и четене на препоръки

Готовите сладоледи съдържат много изкуствени добавки, ароматизатори и химически консерванти, които помагат за подобряване на вкуса.
Домашният сладолед съдържа само това, което сложите в него. Ако направите ягодов сладолед, той ще съдържа истински плод, а не ягодов ароматизатор.

Любопитни факти за сладоледа
ice cream pix 3

Затова и толкова много предложения, направо модна вълна за – занаятчийски сладолед – т.е. такъв направен от продукти (еко, био), без добавки на Е-та и куп подобрители.
Например: това е съдържание на сорбе от малини на savini.bg – нетретирани малини, изворна вода от Родопите, сироп от маниока, лимонов сок, био пулпа от баобаб. Аз имам малини и къпини в градината – от тях приготвям крем с кисело мляко с желатин (панакота), може да го замразя, а може да ги разбия с малко вода и като прецеда да замразя. Да, всички тези варианти може да наречем – домашен сладолед с малини. Мога да добавя малко мед, още горски плдове, листа мента или маточина и ако има в момента сок от лимон или лайм.
Сладолед от къпини и кисело мляко 1
Сладолед от къпини и кисело мляко
Всякакъв вид сладолед – сметанов, плодов или различните видове гранита, сорбе… може да бъде част от здравословния начин на хранене, ако е консумиран в умерени количества. Леденото изкушение съдържа витамини, калций и протеини.
Ако бъде приготвен вкъщи обаче, ползите от консумацията му могат да се увеличат значително.

Сладоледът е здравословен, ако го приготвим у дома с продукти, които знаем с какъв произход са. След като имаме прясно мляко, яйца, може да добавим и продукти според наличностите, сезома и нашите предпочитания.

Всякакъв вид сладолед – сметанов, плодов или различните видове гранита, сорбе… може да бъде част от здравословния начин на хранене, ако е консумиран в умерени количества. Леденото изкушение съдържа витамини, калций и протеини.
Ако бъде приготвен вкъщи обаче, ползите от консумацията му могат да се увеличат значително.

Млечните продукти са неизменна част от здравословното хранене. Именно млякото и сметаната са основни съставки в производството на сладолед. За да се избегне приема на много калории, може да се използват по-ниско калорични млечни продукти при приготвянето на любимото лакомство.
Млечните продукти в сладоледа осигуряват важни витамини и минерали, включително калий, витамини А, D, B12 и рибофлавин.
50 г сладолед осигурява около 1/6 от дневната необходимост на организма от калций.

Чрез добавяне на яйца в сладоледа, се повишава съдържанието на протеин. През лятото яйцата трябва да минат термична обработка!

sladoled recepti
Рецепти за сладолед
Нездравословната репутация на сладоледа произтича предимно от високото съдържание на захар в повечето видове.

Сладолед може да се приготви и без захар – може да се замени с подсладител. Аз стоя далече от тях, приготвяла съм с мед – получава се. Но казват, че захарта “държи” сладоледа да не се размразява бързо. Има много алтернативи на пудрата и фина захар – сурова захар, мед или добавянето на плодове. Затова експериментирайте, опитвайте различни рецепти за приготвяне на сладолед, както и колко сладък да е или с какво да е подсладен.
Чрез понижаване нивата на захарта, са намалява съдържанието на калории и въглехидрати в сладоледа.

Пресните плодове не само ще направят десерта по-здравословен, но ще му придадат и превъзходен вкус. Може да добавите и различни ядки.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории