Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на солта

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Фестивал на солта
Къде: Бургас, Солниците, резерват Атанасовско езеро
Кога: 10 август 2018 г., от 16:00 до 22:30 часа

През 2018 г. за шести път ще се съберем на брега на Атанасовско езеро, за да се включим в магията на Фестивала на солта.
Тази година темата е “Солта на живота”

Фестивалът ще се проведе в южната част на Атанасовско езеро до морето, на три основни локации – басейните с луга и кал, пространството „симБиотично“ и халето със сол.

festival na solta

Отново през август и отново в петък, ще станем солничари за един ден, ще се мажем с лечебна кал, ще се включим в ателиета и забавления, ще видим изложби, ще слушаме музика, ще се докоснем до едно специално място и ще станем част от Приказката за солта, птиците, езерото и хората.

Морската лагуна отново ще е вдъхновение за природозащитници,писатели и фотографи. Арт – работилници, изложби, йога, танци са само част от проявите по време на фестивала, обещават организаторите от фондация “Биоразнообразие”.

Ето какво включва програмата:
– Дегустация на шоколад с морска стол добита от езерото, която ще направят производителите му
– Беседа за здравните ползи от използването на лугата и калта, която ще организират учени от БАН
– конкурс „Мис и Мистър солена кал“
– 4 изложби
– Влакчето на солта ще вози пътниците между басейните с луга и точките на фестивала
– Базар на солта с вкусна и здравословна храна, както и ръчно изработени сувенири на автори от цялата страна.

festival-na-solta

ФБ страница на събитието: https://web.facebook.com/events/2109299315969225/?active_tab=discussion

Лагуната на Атанасовското езеро се намира дочерноморския бряг и Бургас. Езерото е разделено от асфалтов път на две части, но то остава единен жив организъм. В него по удивителен начин се вплитат солени и сладки води, уникална природа: птици, риби, растения и човешката дейност.
Тук могат да се видят, пипнат и вкусят изделия, свързани със солта, както и да послушат гласове на пернатите обитатели на лагуната, да се запознаят с историята на солодобива в езерото.

През 1980 г. северната половина на езерото е обявена за резерват. Следващата година южната половина и територии покрай бреговете на езерото са обявени за буферна зона. През 1984 г. Атанасовското езеро е обявено за Влажна зона с международно значение, съгласно Рамсарската конвенция, като през 2003 г. територията на Рамсарското място е разширена. През 1989 г. територията е обявена от BirdLife International за Орнитологично важно място.

Лагуната има много почитатели и приятели. От 19 до 25 август 2018 г. за 30-и пореден път в помощ на Атанасовско езеро и неговите обитатели се организира бригада, за да се подобрят местата за гнездене и почивка на птиците в крайбрежната лагуна и да се обучат младите участници в най-важните принципи на природозащитата.

festival na solta 2

Фестивалът на солта е друга форма да се открои значението на езерото. Как се добива морска сол по стара технология? Колко тежи солничарската количка, когато е празна и когато е пълна? Гостите имат възможност да влязат в ролята на солничари, макар и за един ден, да се повозят на солничарско влакче, да надникнат в тайните и на други професии, свързани с приложението на солта, например за направата на различни козметични средства за разкрасяване, като сапун с морска сол.
Ще могат да се намажат с лечебна кал от езерото и така да станат част от неповторимия ленд арт пейзаж. Ще има още много артистични и познавателни неща, свързани със солта, лагуната и нейните обитатели.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории