Доматеница
Добави към моето меню
Доматеница
Или лютеница само с домати, рецептата е от тефтера на баба. Спомням си малките бурканчета в които имаше и по 2-3 чорбаджийски чушлета, добавени за повече вкус. Години по-късно доматите от градината се превърнаха в нещо вкусно по старата рецепта
Продукти
10 кг домати
1 кг чорбаджийски чушлета
300 мл олио
100 г захар
Сол на вкус
Рецепта за доматеница
• Доматите се настъргват на ренде или с помощта на машинка за месо, може да използвате и приспособлението за отделяне на семки
• В голям съд, за предпочитане тава се слагат настърганите домати и се варят докато обема намалее на половина
• Чорбаджийските чушлета се опукват и се добавят към доматената смес
• Овкусяваме доматеницата като добавяме захар, сол на вкус, олио, по желание и черен пипер
• След като заври се разпределя още топла в затоплени бурканчета
• Бурканите се варят 10 мин след което се прибират на хладно