Последни Рецепти
Последни Статии

Обичате ли домати

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Обичате ли домати

Щедро лято! Много плодове и зеленчуци. И много домати. А те са вкусни всякак и на салата и в основно ястие, и на сос.
Основната полза от доматите е в ликопен – един от най-мощните антиоксиданти, който се съдържа в голямо количество. Интересно т, ликопен се съдържа в термично обработените домати повече отколкото в свежите. Ликопенът е по-мощен антиоксидант от витамин С и Е, явява се помощник против образивуване на ракови клетки, както и на сърдечно съдови заболявания. Но витамини Си Е се съдържат също в доматите, което ги прави истински кладенец на антиоксиданти.

домати видове
има най-различни видове и сортове домати

Още една полза – ниска калоричност и много витамини, минерали и микроелементи.
Доматите съдържат фибри, желязо, йод, калий, натрий, магнезий, цинк. Богати и са на бетакаротин, витамини А, С, Е, група В, К, РР. Хора, които са на диета или искат да влязат във форма може и трябва да включват в своето меню домати, ако нямат алергия или противопоказания.

домати
най-вкусни са доматите от градината

За кого са полезни доматите?
Доматите са полезни при профилактика на заболявания на сърдечно съдовата система, злокачествени образования (ракови), при нарушена обмяна на веществата.
Кой трябва да бъде внимателен с доматите?
Хора, които имат проблеми с жлъчка, подагра, заболявания на бъбреците, защото доматите съдържат киселина, която не е много добре при тези заболявания

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории