Последни Рецепти
Последни Статии

Ликопен

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Ликопен
Това е каротиноиден пигмент, който продава цвета на някои плодове – домати, диня, червен грейпфрут – съдържанието зависи от сорта и от зрелостта на даден плод.
Ликопенът е дар от природата, един от най-мощните антиоксиданти, по-силен от витамин Е около 100 пъти. Интересен факт е, че в термично обработените домати се съдържа повече отколкото в свежи домати, което прави продукти като домашно приготвен кетчуп, доматен сос, доматено пюре, лютеница.
Обичате ли домати
Храни за горещото време

tomato pix 1
най-вкусни са доматите от градината

Доказано, ликопенът помага за профилактика на някои ракови заболявания.
– Изследване, проведено от Harvard Medical School, в продължение на 6 години и изследвани над 47000 мъже показва, че при консумиране на домати повече от 2 пъти седмично води до намаляване на риска от рак на простатата около 21-34%.
– При жените ликопенът може да намали риска от рак на маточната шийка до 5 пъти.
– Може да помогне и в борбата с други дегенеративни заболявания като сърдечно-съдовите, където може да намали риска от сърдечен удар с до 50%.
– Има доказателства, че ликопенът намалява количеството на холестерола в кръвта посредством намаляване окисляването на липопротеините с ниска плътност (LDL-low-density lipoprotein).
– Ако сте чували, че при слънчево изгаряне помагат домати, ето и обясненението – ликопен се съдържа в козметика за UV защита. Неговото действие се изразява в отдаването на електрони и свързването на свободните радикали, попаднали в организма, като по този начин пречи те да достигнат до клетките и да ги увредят.
– Ликопенът влияе на съпровителните сили на организма – това е каротеноидът в най-голямо количество в човешката плазма в сравнение с бета-каротена и други хранителни каротеноиди.

Нивото на ликопен се определя от няколко биологични фактора и от начина на живот. Поради липофилната (обича мазнините) си природа се концентрира в участъците серум с ниска плътност. Концентрира се също в надбъбречната жлеза, черния дроб, тестисите и простатата. Химичната форма на ликопена се повлиява от температурата по време на обработката в организма.
Поради факта, че е мастноразтворим, неговото усвояване се подобрява, когато се добави мазнина.

Затова когато приготвяте салата от домати извадете ги за час преди това от хладилника и полейте салатата с 1-2 с.л. зехтин, добавете маслини и зелени подправки – оказва се, че не е само вкусна, а и полезна, както и филийката намазана с лютеница.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized