Дранники
Добави към моето меню
Дранники със зелен лук
Рецепта руска кухня, по-скоро Беларус – вкусни кюфтенца от настъргани картофи и изпържени, могат и да се запекат Драники още картофельные оладьи
Време за приготвяне 60 мин
Порции 4
Продукти
1 кг картофи
1 с.л. брашно (или царевично нишесте)
1 яйце
3-4 стръка зелен лук
Смлян черен пипер на вкус
Приготвяне
• Избират се средни картофи, обелват се и се настъргват на ренде. Колкото по-ситно по възможност, след което се отцеждат
• Добавят се яйцето, брашното (нишесте), щипка сол
• Зеленият лук се нарязва на ситно. Добавя се към настърганите картофи и се обърква сместа.
• Загрява се тиган и съвсем малко мазнина в него. Сипва се от сместа с лъжица, оформя се като кюфте и се пече от двете страни до златисто (до готовност)
Може да се приготвят и на фурна. В тавичка, която е намазана с мазнина или застлана с хартия за печене се редят оформените дранники и се пекат до готовност. Поднася се като мезе или като основно ястие със салата