Последни Рецепти
Последни Статии

Зимен Кръстовден

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

На 5 януари в народния календар е
Попова Коледа или Зимен Кръстовден,
наричан още Кръстци, Водокръщи, Водокръст.

Обредната трапеза на Зимен Кръстовден е постна – боб, постно зеле, постни сърми, плодове. На места, както на Коледа, се прави обредна пита с пара.
trapeza-bydni-vecher

Този ден затваря цикъла на “мръсните дни”, които започват от 25 декември. “Мръсни” или “некръстни” се наричат според християнството тези дни, в които новороденият Иисус все още не е получил Светото Кръщение.
Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщение, което предстои.
Наричан още Водокръщи, този ден е първия от поредица водни обреди, които по начало са много сходни. Втория и третия са Йордановден и Ивановден, чиито “водни имена” на места се наричат мъжка Водица и женска Водица.
Сутринта в църквата се отслужва служба, водата се кръщава и освещава. На сутринта свещеникът пуска кръст в осветена вода, като по този начин я кръщава и обикаля всички къщи, за да ги поръси с натопена в нея китка босилек. С този акт се вярва, че се пропъжда лошото и болестите от дома, а като благодарност стопаните слагат по паричка в менчето на свещеника.
Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се прочистят.
Ако вечерта на 5 януари звездите са ярки, ще се народят хубави агънца през годината.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized