Последни Рецепти
Последни Статии

Дренки

Добавено в Здравословно хранене, Плодове

Добави към моето меню

Дренки
Дрянът цъфти пръв от всички дръвчета у нас, а неговите плодове – дренките зреят последни. Затова е и символ на дълголетието, правим от него сурвакниците и наричаме с него късметите в баницата.
И ако дрянът в градината зрее още през август, този на вилата, на високо зрее сега, през септември.
Дренките са полезни. Имат богато съдържание на захари (около 8%), танини, багрилни вещества, органични киселини, пектини, витамин С, желязо, калций, целулоза, белтъчини и други.

drenki

Благодарение на наличието на дъбилни вещества, дрянът се използва като адстригенно средство, за затягане или спиране на секреция. Най-вероятно сте правили компот от дренки, точно с тази цел, полезен е да се дава на деца като затягащо средство.
Дрянът има успокояващо и понижаващо температурата действие.
Гаргарата с отвара от дренки се използва за успокоението на възпалени венци, благодарение на кръвоспиращото действие на плодовете.
Отварата може да се използва и за облекчаване на стомашно-чревни проблеми, колит или възпаления на пикочните пътища. Препоръчва се също при отпадналост, кожни екземи, болки в областта на кръста, и като диуретик.
Дрянът притежава и противомикробно, тонизиращо организма и обезболяващо действие.

dren

Плодовете на растението, дренките, са с продълговата форма и имат червена или жълта месеста част. Препоръчват се при недостиг на витамини, силно главоболие или простудни заболявания, както и при анемия и отпадналост. Могат да се консумират под формата на сладко, сироп или чай.

drenki 1

Сладко от дренки
Продукти:
5 кг добре узрели дренки
2 кг захар
1 пакетче лимонтузу (10 г)
Начин на приготвяне:
• Измитите и почистени дренки се слагат в широк съд и заливат с около 1 и 1/2 л. вода. Варят се докато омекнат напълно.
• После се претриват през цедка, прибавя се захарта.
• Кашата се вари на умерен огън до необходимата гъстота, като се бърка непрекъснато .
• Проверява се капка от сладкото капната в порцеланова чиния да не се разлива. тогава се добавя лимонтузу. Разбърква се и се насипва в предварително затоплени бурканчета.

Сироп от дренки
Продукти
3 кг дренки
3 кг захар
1 пакетче лимонтузу
Няколко вишневи листа
Начин на приготвяне:
• Дренките се измиват и се слага в тенджера заедно с вишневите листа. Налива се вода, да ги покрие. И се сваряват
• След като изстинат се прецеждат през двойна марля. Измерва се колко е течността и се добавя толкова захар (на 2 л отвара – 2 кг захар)
• Слагат се обратно на котлона и след като сместа заври се слага лимонтузу
• Още топъл сиропът се налива в бутилки и се съхранява на хладно

От дренки може да се приготви и ракия. Постъпва се както с джанките.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории