Сладка пита на розички
Добави към моето меню
Сладка пита на розички
Рецепта Снежана Костова
Продукти за тестото
1 чаша кисело мляко, 200 г
1 кубче мая, 42 г
250 мл прясно мляко
2 ч.л. сол
2 с.л. захар
1 бакпулвер (10 г)
700 г брашно
125 г краве масло или маргарин
Начин на приготвяне:
• В 250 мл топло мляко се разтваря маята и 2 супени лъжици захар.
• В купа се изсипва брашното, бакпулвера, солта и чаша кисело мляко. Добавете маята и омесете гладко тесто.
• Оставете тестото не повече от 20 минути, за да втаса леко. Разделете на две части.
• Всяка част се разточва на кръг с дебелина около 5 мм, изрязват се кръгчета с чаша с диаметър 8 см, мажат се с разтопеното масло и се оформя по показания начин.
• Подредих розичките в застлана с хартия тава с диаметър 30 см. Оставих леко да втаса, намазах с разбит с малко прясно мляко жълтък и поставих тавата в незагрята фурна. Включих на 180 градуса и пекох до суха клечка. Изкарва се на скара, за да изстине и се поръсва с пудра захар.