Пияни банани
Добави към моето меню
Пияни банани
рецептата за тези банани е от Ямайка с вкуса на кафявата тръстикова захар и ром
4 банана
50 мл ямайски ром ( в краен случай заменете рома с ракия)
1 с.л краве масло
100 г кафява захар (даки може с бяла захар – дан, но аромата не е същия)
2 с.л. лимонов сок
малко, на вътха на ножанастъргано индийско орехче (по желание)
десерта се приготвя в микровълнова фурна
Сложете маслото в стъклен съд в микровълновата фурна за 2-3 минути при 100% до разстапяне.
Добавете захарта и индийското орехче. Поставете във фурната за 3,5 мин при същата мощност. Разбърквайте на всяка минута. Добавете лимоновия сок. Сложете във фурната без капак за 2-3 мин до сгъстяване. Сложете бананите в съда, така че да се покрият напълно от смесста. Печете 6 мин при 70% мощност. Извадете. В отделен съд сипете рома и сложете във фурната за 0,5-1 мин при 100%.
Излейте загретия ром върхи горещите банани и запалете.
Поднесете веднага.
Друга рецепта за банани фламбе е тази на София Лорен