Последни Рецепти
Последни Статии

Имуностимулатори

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Имуностимулатори – това са лекарствени средства от различен произход, които имат способността да стимулират имунните реакции на организма. Използват се при състояния с намалена имунна реактивност, за увеличаване на защитата на организма. Могат да се използват превантивно или по време на разгъната клинична картина, като ролята им е да намалят продължителността и тежестта на заболяването.
Според произхода си имуностимулаторите могат да се класифицират като биологични и имуностимулатори от синтетичен произход. Природни Имуностимулатори са например: черен бъз, ехинацея, прополис, Витамин С, цинк.

Основни видове Имуностимулатори:
Полимикробни имуностимуланти (ваксини).Те представляват смес от лиофилизирани бактерии – най-честите причинители на респираторните инфекции през зимата. Използват се превантивно като специфични имуностимуланти. Предписват се от лекар.
Поливитаминни имуностимуланти. Голям избор в аптеката от тях, имат по-скоро превантивен характер. Препоръчва се дву- или тримесечен курс преди активния вирусен сезон.
Хомеопатични имуностимулатори След консултация с лекар или хомеопат (и ако вярвате в хомеопатия)

Храни, които ни пазят от грип
juice pix

Не се самолекувайте с имуностимулатори
Да не се прави самолечение с имуностимулатори, а да се приемат само ако са предписани от лекар. Това препоръча националният консултант по имунология проф. Елисавета Наумова, завеждащ Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки към Александровска болница, в предаване на Дарик.

Нейният професионален съвет е всеки човек трябва да изследва имунната си система на определен период от време така, както периодично си прави кръвна картина. За съжаление обаче у нас имунолог се търси, когато ефект от лечението на всички останали лекари специалисти няма.

“Търсят ни, когато са обиколили всички възможни специалисти, не са получили точната диагноза или пък не са получили ефект от лечението. Амбицията на нашата имунологична общност е да убедим обществото, че трябва да се мисли за имунната система преди да се появяват проблемите”, каза проф. Наумова.

“Искам да препоръчам да не се правят самолечения с т. нар. имуностимулатори или имуномодулатори, защото и прекаленото им взимаме не е полезно. Ако има някакъв проблем, трябва да се обърнат към специалист, да се направи изследване на имунната система и тогава да бъде назначено такъв тип подкрепящо или имуномодулиращо лечение”, призова проф. Елисавета Наумова.

Проф. Елисавета Наумова сподели, че природосъобразният начин на хранене означава да приемаме разнообразна храна, която е присъща за нашите географски ширини. “Не съм убедена, че всички разбират същността на природосъобразния начин на живот. Хората се увличат по различни книги и съвети, идващи от други страни, които не са толкова в нашата географска общност. Природосъобразен начин на хранене означава, че трябва да се консумира разнообразна храна, която е много присъща на нашата географка ширина, тоест това, което се ражда в нашите земи. Хранителният толеранс генетично е предразположен точно за този тип храни“.

От другата страна е екологията – да излизаме във всеки възможен момент на чист въздух в планината, препоръчва имунологът: “Просто да използваме всеки свободен момент не пред компютъра, а да сме близо до природата”.

Друг проблем, който медикът вижда в здравето на бългранина, е “тази напредвара с времето, в която всички сме участници и потърпевши”. Колкото е възможно, трябва да се намира отдушник, най-вече в спорта и в природата, съветва проф. Наумова.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории