Двуцветен кейк
Добави към моето меню
Двуцветен кейк
Рецепта споделена от Maria Ignatova
Продукти
За бялата смес
4 белтъка
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
Белтъците се разбиват на гъста пяна със захарта. Добавя се брашното и се разбърква с лъжица
За жълтата смес
4 цели яйца
4 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 и ½ ч.ч. брашно
Яйцата и жълтъците се разбиват със захарта. Добавя се брашното и се разбърква с лъжица
В намазана с олио и посипана с брашно форма се изсипва половината жълтата смес
Поръсва се с какао през цедка
Изсипва се бялата смес, отново се поръсва с какао и накрая останалата жълта смес.
Пече се в умерена фурна, на 180 градуса до суха клечка.
Кексът се приготвя без добавяне на набухвател. Такива са спомените и от кекса, който баба ме научи да правя преди много години, пресни яйца, разбиват се много хубаво и никакъв бакпулвер или сода. Ставаше много хубав.