Последни Рецепти
Последни Статии

Дъвчете всяка хапка и ще сте слаби

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Дъвчете всяка хапка по 40 пъти или Дъвчете всяка хапка толкова пъти, колкото зъби имате или Пийте храната си и дъвчете водата – чували сте го.
Доброто сдъвкване на храната в устата е много полезно – твва е неуспорим факт.

Дъвчете по 40 пъти всяка хапка и ще сте слаби!Не е мантра, а полезен начик, който трябва да създадем.

spaghetti-pix

Лекари съветват да дъвчем храната възможно най-дълго
По-дългото дъвчене на храната помага да изяждаме 30 % по-малко количество, показва изследване на доктор Александър ван Тулекен, пише в. „Дейли мейл“, предаде БТА.
Ученият проведе експеримент с 20 жени, пред които имаше порция паста. Половината от тях били помолени да сдъвчат всяка хапка по 15 пъти, а другата половина – по 35. След като приключили с храненето, било измерено количеството останала храна на всяка участничка. По-бързо ядящите погълнали средно 468 калории, а сдъвкващите храната по-дълго – 342 калории.
„Разликата от 126 калории само при едно хранене е удивителна. Това доказа, че дъвченето е безопасно, безплатно и доказано средство за диета, без абсолютно никакви странични ефекти“, каза д-р Тулекен.
Учените от дълго време знаят, че процесът на сдъвкване на храната помага да я раздробим на малки частици, които чрез слюнката спомагат за добро храносмилане. Но сега вярват, че той може да задействат отделянето на хормони, които сигнализират за апетита и ситостта на човек.

Това е експеримент проведен през 2011 г. учени от Медицинския университет в Харбин, Китай. Те установили, че за да се отслабнете, трябва по-дълго да дъвчете храната Ако всяка хапка се дъвче по-дълго от обикновено, общият брой на погълнатите калории ще бъде намален, твърдят учените.
Те доказали това експериментално с помощта на доброволци, които трябвало да дъвчат всяка хапка по 40 пъти. И в резултат това позволявало да бъдат погълнати 12% по-малко калории.
Ако човек дъвче по-дълго, той не преяжда, тъй като мозъкът има повече време да получи сигнали, че стомахът е пълен. Това смъква също нивото на хормона на глада – грелин, обясняват учените.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории