Последни Рецепти
Последни Статии

Какво да ядем в студените дни

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Какво да ядем за да се стоплим? Кои храни могат да ни стоплят в студените дни?

Студ. Сняг. Минусови температури ден след ден…иска ти се да се сгрееш, да хапнеш топла супа, чаша билков чай, а мечтите са за запалена камина, греяно вино или спа уикенд докато зъзнеш в чакане на автобуса…
Как да се сгреем в студа? Затова помагат не само топлите дрехи и физическите упражнения, но и правилното хранене.
Лекарите твърдят, че температурата на тялото се повишава, когато организмът усвоява белтъчини. Затова по мнението на диетолозите в студа е добре да хапвате свинско месо или мазна риба. (представете си вечер след работа каква приятна вкусна топлина се носи от фурната на печено свинско) с кисело зеле.

За сгряването на тялото в студа помагат и подправките – ускоряват метаболизма, подобряват кръвообращението, поради което топлината се разпространява по-бързо по тялото. През зимата топлите супи са на почит, овкусете по ваш вкус, но дори и да не сте любител на лютото – щипка лют червен пипер прави по-сгряваща и постна картофена чорба. Доказано е, че ако на обед имате и супа, приемате около 100 калории по-малко по време на ядене. Освен вкусно и полезно, за да запазите добрата си фигура през зимата.

Включвайте в менюто си храни, които съдържат ниацин (витамин B3). Учени от САЩ установиха, че най-ефективен от витамин при противопоставяне на организма на различни инфекции. Помага за стабилизиране на нервната система и стимулира кръвоносната система. Той играе важна роля в разширяването на капилярите, като по този начин увеличава притока на кръв към студените ръце и крака. Продукти като мляко, яйца и сирене съдържат добро количество ниацин. Други източници на ниацин са черен дроб, морски дарове, семена като сусам, слънчогледови, ядки – бадеми, както и всички пшенични продукти.

Яжте плодове и зеленчуци – съдържат много Витамин C, който ще ви помогне да останете здрави през зимата. От зеленчуците – праз, моркови и спанак (и замразен запазва витамин С), а от плодовете – цитрусови през зимата – портокали, лимони, мандарини, помело, както и киви, ябълки, круши…
citrusi-kiwi-pix
Пийте много чай. Може да си правите чай от билки по ваш избор, като лайка, мента, шипка, мащерка, липов цвят, може да си правите и от джинджифил като добавяте лимон и щипка канела. от лайка, за да затоплите тялото си.

Когато пазарувате храна – отделете време за щанда за плодове зеленчуци. купете си плодове. От зеленчуците всяка комбинация е добре дошла , например гъбите са богати на витамин А, витамин В и някои микроелементи, а сладките картофи съдържат най-високо качество на протеини и нишесте, които могат бързо да се трансформират в енергия в организма. И не забравяйте да включвате в храненето това, което сте приготвили за зимата – кисело зеле – съдържа и витамин С и пробиотици, туршии,зеленчукови консерви, компоти, домашни сладка.

med-dzhindzhifil-i-limoni
Мед, джинджифил и лимони
Еликсир за здраве, детоксикация и отслабване

В студените дни, обърнете внимание на следните три неща:
1. Не пийте студени напитки и не яжте ледени десерти
2. Не яжте сурови храни
3. Не стойте гладни

Взимайте си сутрин (в чантата) някои малки закуски в случай, че внезапно прегладнеете или сте твърде заети, за да си купите по-сериозна храна – може да си вземете домашно приготвени овесени бисквити с ядки и сушени плодове или две мандарини. Ако през лятото бутилката с вода има място в чантата ви, през зимата може да носите термос с билков чай

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории